Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

VIDEO: Latvijā novēroti vilku hibrīdi, kas strauji izplatās Eiropā

© Unsplash

Eiropā strauji izplatās vilku hibrīdi - suņu un vilku krustojumi. Ja to skaits palielināsies, “parastajiem” vilkiem var draudēt izmiršana - ar šādu paziņojumu šonedēļ klajā nākuši Čehijas zinātnieki.

Tie esot daudz drosmīgāki par vilku, tāpēc pastāv bažas, ka tie varētu uzbrukt arī cilvēkam. Vai arī Latvijā ir novēroti šādi hibrīdi un vai iedzīvotājiem laukos jābūt modrākiem? To dodas noskaidrot “360TV ZIŅneši”.

Vilku-suņu hibrīdi ir neprognozējami. Tie varot izraisīt konfliktus ar cilvēkiem un izspiest tīršķirnes vilku - ar šādu satraucošu paziņojumu klajā nākuši Čehu zinātnieki.

Stāstot par to, kā šie hibrīdi vispār rodas, Valsts meža dienesta pārstāvis Aldis Bondars atklāj: “Tas var notikt 90% gadījumu. Piemēram, ir vilka kuce, kas meklējas šajā brīdī, bet viņai nav tēviņa, un ņemot vērā, ka vilks ir spējīgs krustoties ar suni, tad viņa atrod suni.”

Otrkārt, hibrīdi vairojas pie nosacījuma, ja ir daudz barības, lai tas spētu izdzīvot savvaļā.

Jānis Ozoliņš, Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” vadošais pētnieks stāsta: “Vilku mammai, kas varbūt ir zaudējusi savas sugas partneri, nebūtu pietiekami barības, tiktu fizioloģiski traucēta vēlme vairoties, bet ja ir daudz barības, viņa ir uzbarotā stāvoklī, viņai iestājas riests un tad viņa meklē sev partneri, kas var izrādīties suns.”

Hibrīda un vilka atšķirība manāma krāsojumā - hibrīda kažoks ir gaišāks. Arī uzvedība nedaudz atšķiras - viņi ir drosmīgāki un bīstamāki.