Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas kibertelpā pieaudzis apdraudēto unikālo IP adrešu skaits

© pexels.com

Latvijā šogad martā reģistrētas 249 423 kādam kibertelpas apdraudējumam pakļautas unikālās IP adreses, kas ir par 7,5% vairāk nekā 2023. gada martā, liecina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" publicētā kibertelpas reģistrēto incidentu statistika.

Unikālajām IP adresēm visbiežāk martā reģistrētas konfigurācijas nepilnības - 52 962 gadījumi, bet kā ļaundabīgie kodi reģistrēti 5730 gadījumi.

808 incidenti reģistrēti kā ielaušanās mēģinājumi, bet 197 gadījumi reģistrēti kā krāpšana, 183 gadījumi bija pakalpojuma pieejamības traucējumi, 74 incidenti reģistrēti kā informācijas vākšana, 24 gadījumos bijušas kompromitētas iekārtas, bet divi gadījumi reģistrēti kā kaitīgs saturs.

Pērn martā Latvijā tika reģistrētas 232 127 apdraudētas unikālās IP adreses.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.