Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas Ārlietu ministrija uzskata, ka Avenam un Fridmanam noteiktās sankcijas aizvien ir spēkā

Pjotrs Avens prezentācijā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā 2019. gadā © Ģirts Ozoliņš / F64

Lai gan Eiropas Savienības Tiesa (EST) trešdien atcēla Eiropas Savienības (ES) Padomes lēmumu par miljardieriem Pjotram Avenam un Mihailam Fridmanam noteiktajām sankcijām, aizvien ir spēkā tiesību akti, ar kuriem sankcijas tika pagarinātas, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

"Par šobrīd spēkā esošo sankciju atcelšanu var lemt ES Padome, un līdz šāda lēmuma pieņemšanai sankcijas pret minētajām personām ir spēkā un personu īpašumā, valdījumā, turējumā un kontrolē esošie finanšu līdzekļi un saimnieciskie resursi ir iesaldēti, kā arī tos ir aizliegts darīt pieejamus minētajām personām," uzsver ĀM.

Advokāts Jānis Kārkliņš, kurš ir juridiskās palīdzības sniedzējs Avenam Latvijā un ES, aģentūrai LETA vēl pirms sprieduma pasludināšanas skaidroja, ka "būs jāturpina tiesāties par lēmumiem, ar kuriem sankcijas pagarinātas, pamatojot tiesai argumentus, kas kopš 2022.gada marta ir nākuši klāt".

Sankcijas katrus sešus mēnešus tiek pagarinātas, un pēc būtības personai ir tiesības pārsūdzēt katru šādu lēmumu, skaidroja advokāts. Līdz šim tas nav ticis darīts.

ĀM informē, ka Latvija aicinās ES Padomi iesniegt apelācijas sūdzību par tiesas spriedumu. EST Vispārējās tiesas lēmumu var pārsūdzēt EST Augstākajā palātā.

ĀM akcentē, ka Latvija ir iestājusies abās tiesas lietās, atbalstot ES Padomes nostāju par konkrēto sankciju nepieciešamību. Latvija lietā sniegusi argumentētu nostāju par sankciju pamatotību, tāpēc aicinās ES Padomi iesniegt apelācijas sūdzību par spriedumu.

Jau ziņoām, ka EST trešdien apmierināja Fridmana un Avena prasības atcelt viņiem 2022.gada 28.februārī noteiktās ES sankcijas. Vairāk šeit.