Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Latvijā

“Esam uz pareizā ceļa vēl dziļākā atpalicībā…” Tauta šūmējas par gaidāmām izmaiņām alkohola tirdzniecībā

© pixabay.com

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija ir atbalstījusi grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz ieviest jaunus alkohola tirdzniecības laika ierobežojumus - no pirmdienas līdz sestdienai grādīgos dzērienus varēs nopirkt no plkst.10:00 līdz 20:00, bet svētdienās - no plkst.10:00 līdz 18:00. Tauta gaidāmās izmaiņas uztver ar dalītām jūtām.

Mikroblogošanas vietnē “X” lasāmi gan kritiski, gan šo ideju slavinoši ieraksti:

Fredis: “Beidzot kaut kas pozitīvs!”

Taisnības kalps: “Akcīze kritisies, točkas augs, nelegālais alkohols palielināsies. Paskatieties Vācija, Spānija, Francija un citas eiropas valstis 24/7 tirgo, cilvēkiem nevar aizliegt neko, tikai jāskaidro kaitīgums. Kas par PSRS metodēm visu aizliegt?”

Edgars: “Wow! Varēs Igaunijā pirkt. Polijā visu nakti var pirkt.”

Artūrs: “Redzu kā alkāni sāk stresot un draudēt ar akcīzes kritumu!”

Guntars vēlas precizēt svarīgas detaļas: “Uz "točkām" tas arī attiecas?”

Tikmēr Austrai satraukumu rada budžeta ieņēmumi: “Forši! Daudziem darba maiņa beidzas 20-00, bet tie pāris aliņi nebūs nopērkami. Iespējams, brauks uz bāzi brīvdienā un sapirks kastēm. Akcīzes kritums valdībā jau ir ieplānots?”

Dolfs: “Kad samazināja alko tirdniecības laiku no 00 - 24 uz 08 -22, momentā pazuda visi diennakts pārtikas veikali. Droši vien tagad daudzi pārtikas veikali pāries uz darba laiku P-Se 10 - 20, Sv 10 - 15...Izdevušai valstij izdevušies deputāti. Partijām, kuras par šo balsos, mana balss turpmāk garām. Vispār, kur LT un EE ir kāds “perebors”, skrienam līdz, bet kur šiem ir normāli - veselība, izgjītība, nodokļi, to iekasēšana, ceļu stāvoklis utt, tas gan mums neder.”

Skaidrītis: ”Nodzirdīs tautu ar saukli uz lūpām, ka tas tikai viņu veselībai. Dīvains tas nodokļu vairošanas variants ar "rezerves" alkohola pirkšanas uzspiešanu. Man kaut kā pie kājas, bet nu muļķīgi bez gala. Turpināsim tādā pašā stilā - ja autotirdzniecību samazinātu uz trim dienām nedēļā, tad analoģijās uz ceļa būtu mazāk transporta un mazāk izmešu gaisā, neveidotos sastrēgumi un zaļganās domāšanas uzvara būtu tepat aiz stūra...”

Andis: “Progresīvie populisti savulaik stāstīja, ka cilvēki ir tik saprātīgi, ka var vēlēt un noteikt valsts likteni no 16 gadiem, bet izrādās tik nesaprātīgi, ka alkoholu var lietot tikai no 20 gadiem.”

Nauris: “PVN un akcīzes nodokļu ieņēmumu plāni nepildās. Samazinot alkohola tirgošanas laiku, cilvēki pirks vairāk, lai būtu rezerves. Bieži, kad ir rezerves, tad arī tiek izdzerts vairāk. Līdz ar to, pērk vairāk un PVN un akcīzes ieņēmumi atkal kāps. Kāda tur sabiedrības veselība vai vēl kas, Saeimā un tās komisjās tādas lietas nevienam neinteresē.”

Andris: “Aizliegt, sodīt, pacelt nodokļus! Esam uz pareizā ceļa vēl dziļākā atpalicībā…”

Jānis: “Beidzot! Varēja vel svētdienās liegt un sestdienās līdz 15:00 atļaut.”

Dačuks: “Forši. Man būs biznesa niša.”

Laimdots: “Tas ir labs solis. Ja ļoti gribās dzert alkoholu, tad nav problēmu to nopirkt atļautajās stundās.”

Shwancis: “Apsveicu mazo veikaliņu pārdevējus ar īsākām darba stundām, mazākām algām un muļķuzemes budžetu ar mazākiem ieņēmumiem no alkohola akc, PVN un sociālā budžeta iemaksām. Bet skumjākais, ka jebkas, ko grib aizliegt, ierobežot, sodīt un tiesāt, tiek pasniegts ar tādu pārākuma uzsvaru!”

Par grozījumiem lasiet šeit.