Prognozes: šogad piedzims vēl par 6% mazāk bērnu

Eiropā krīze uz dzimstību nav atstājusi lielu iespaidu, izņemot Latviju, kur valsts ekonomisko problēmu dēļ dzimst arvien mazāk un mazāk bērnu, Saeimas Demogrāfijas politikas apakškomisijas sēdē atzina demogrāfs, Nākotnes fonda vadītājs Ilmārs Mežs.

Pēc viņa prognozēm, šogad piedzims par sešiem procentiem mazāk bērnu nekā pērn, tas ir, apmēram 18 000 mazuļu. Tas nozīmē, ka Latvija varētu sasniegt zemākās dzimstības rekordu pēdējo 25 gadu laikā, ja ne vispār Latvijas kā neatkarīgas valsts vēsturē.

"Pirms gada vēl daudzi smīkņāja par šīm demogrāfijas lietām, un arī tagad mēs neapzināmies to bedri, domājam, ka tas ir pārejoši un visas demogrāfiskās problēmas atrisināsies līdz ar krīzes beigām, taču tā nav," norāda I. Mežs. Jau 2010. gadā piedzima par aptuveni 5% mazāk bērnu nekā pirms gada, arī šis gads nesolās būt demogrāfiski labs. Pēc pirmo trīs mēnešu datiem I. Mežs secina, ka arī 2011. gadā dzimušo bērnu skaits būs mazāks nekā pērn. Kritums varētu būt vēl par 6%. Daiļrunīga ir demogrāfa rādītā tabula, kur skaidri redzams, cik ievērojami mirušo skaits pārsniedz piedzimušo skaitu, un, lai arī mirstība katru gadu samazinās, diemžēl arī dzimušo bērnu ir mazāk. "Igaunijā jau 2000. gadā sāka darboties nopietna ģimenes politika, un tagad mēs redzam rezultātu – Igaunijā pērn dzimstība pārsniedza mirstību un arī vidējais bērnu skaits, kas kaimiņvalstī dzimst vidēji vienai sievietei, ir daudz augstāks par Latvijas rādītāju," skaidro I. Mežs. "Mums būtu jācenšas sasniegt vismaz Igaunijas līmenis."

Saeimas apakškomisijas deputāti centās vienoties par "rezultatīvu rādītāju", cik daudz bērnu būtu jādzimst Latvijā, lai apturētu tautas izmiršanu. Pēc demogrāfa domām, tie ir 30–35 tūkstoši bērnu ik gadu. Pēdējos desmit gados augstākais dzimstības rādītājs bija 2008. gadā, kad piedzima 24 414 bērni. "Valdības un parlamenta mērķim jābūt gados jauno sieviešu veicināšanai radīt bērnus – tā ir ne tikai pabalstu sistēma, bet arī visa veida atbalsts ģimenēm ar bērniem. Mums no IKP ģimenes jautājumiem tiek atvēlēti 1,2%, vidēji Eiropā – 2,6, bet Skandināvijā – pat 3–4," saka I. Mežs. Tāpat sabiedrībai ir jāmaina attieksme pret maziem bērniem.

***

DZIMSTĪBA EIROPĀ

Dzimušo skaits vidēji uz vienu sievieti reproduktīvā vecumā

Latvija 1,17

Ungārija 1,3

Vācija, Spānija, Polija 1,4

Čehija, Grieķija 1,5

Lietuva, Igaunija 1,6

Nīderlande, Beļģija, Dānija 1,8

Somija, Zviedrija,

Lielbritānija 1,9

Francija, Norvēģija 2,0

Īrija 2,1

Islande 2,2

Avots: I. Mežs, Latvija – 2010. gada dati, pārējās valstis – 2009.

Svarīgākais