Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Elektroenerģijas cena pagājušunodēļ noslīdējusi zem 50 eiro par megavatstundu

© Kaspars Krafts / F64

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 11% un bija 49,49 eiro par megavatstundu (MWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas samazinājās gandrīz visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. Nedēļas elektroenerģijas cena Latvijā un Lietuvā valstīs vienoti samazinājās par 11% un bija 49,49 eiro par MWh, bet Igaunijā elektroenerģijas cena bija 49,54 eiro par MWh.

"Nord Pool" sistēmas cena pagājušajā nedēļā samazinājās par 20% un bija 43,55 eiro par MWh. Elektroenerģijas vidējā cena Polijā pagājušajā nedēļā bija 74,17 eiro par MWh, Vācijā - 45,46 eiro par MWh, bet Austrijā elektroenerģijas cena vidēji bija 42,55 eiro par MWh.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenu samazinājumu galvenokārt ietekmēja vēja enerģijas izstrādes kāpums Ziemeļvalstīs par 50% salīdzinājumā iepriekšējās nedēļas datiem. Izteikts vēja izstrādes lēciens 7.aprīlī noteica negatīvas elektroenerģijas cenas gandrīz visos "Nord Pool" biržas tirdzniecības apgabalos, tostarp Baltijas valstīs.

Cenu samazinājumu veicināja arī laikapstākļi Ziemeļvalstīs, kas bija mitrāki par normu, tādēļ pozitīvi ietekmēja ūdens pieteci un hidrorezervuāru aizpildījuma līmeni. Turklāt energoproduktu tirgū, izņemot naftu, novērota cenu lejupslīde.

Papildus minētajam ietekmi uz elektroenerģijas cenām Baltijā atstāja lielāka atjaunīgo energoresursu izstrāde reģionā. Lai arī saražotās elektroenerģijas apjoms saules stacijās saruka par 22%, to kompensēja par 11% lielāka izstrāde hidroelektrostacijās, kā arī par 9% lielāka vēja izstrāde. Turklāt enerģijas plūsmas uz Baltiju aizvadītajā nedēļā kāpa par 41%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš.