Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Limbažos bez maksas var veikt HIV, sifilisa, hepatīta B un C eksprestestu.

© Dāvis Ūlands / F64

Pagājušajā nedēļā Limbažu slimnīcā atklāts HIV profilakses punkts jeb "Veselības istaba", aģentūru LETA informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Beāte Kožina.

Šis ir pirmais veselības punkts Limbažu novadā, kurā anonīmi un bez maksas var veikt HIV, sifilisa, hepatīta B un C eksprestestu.

Ņemot vērā to, ka Latvijā joprojām ikgadējais jauno HIV gadījumu skaits ir viens no augstākajiem Eiropas Savienības valstu vidū un Latvijā katrs trešais cilvēks, kuram ir HIV infekcija, nezina, ka ir inficēts, "Veselības istaba" ir nozīmīgs ieguvums Limbažu novada iedzīvotājiem.

Apmeklējot "Veselības istabu", ikviens var veikt bezmaksas testu un saņemt konsultācijas par HIV/AIDS, STI, vīrushepatītu B, C profilaksi un ārstēšanu.

Limbažu slimnīcas vadītāja Liene Česle atzīst, ka ceļš līdz šīm punktam ir bijis garš, taču beidzot ir pienācis brīdis, ka šo HIV profilakses pakalpojumu var piedāvāt Limbažu novadā. Slimnīca šajā ziņā ir pionieri, jo parasti veselības punktus izveido nevalstiskās organizācijas nevis slimnīcas. Slimnīcas komandai ir pievienojusies Gunta Timma, kura ir viena no zinošākajām speciālistēm šajā jomā.

"Domāsim par izbraukumiem uz attālākiem novada nostūriem, lai šis pakalpojums būtu pieejamāks tiem, kuri nedzīvo tieši Limbažu pilsētā," sola Česle.