Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Somijā izskanējis, ka Ķemeru Nacionālais parks ir vainojams pie smakas Helsinkos

© Ketija Keita Krastiņa / F64

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) noraida Somijas un Latvijas masu medijos izskanējušos pieļāvumus, ka Ķemeru Nacionālajā parkā esošie sērūdeņi varētu būt iemesls nepatīkamajai smakai aizvadītajā nedēļas nogalē Somijas galvaspilsētā Helsinkos, aģentūru LETA informēja DAP sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Rēna.

Svētdien Helsinkos bija jūtama nelāga smaka. Somijas meteoroloģijas institūts pieļāva, ka tā varētu būt atceļojusi no Ķemeru Nacionālā parka.

DAP pārstāve skaidroja, ka sēravotiem ir spēcīgs aromāts, taču tas nespēj ietekmēt gaisa kvalitāti vairāk nekā 400 kilometru attālumā. Sērūdeņu avoti ir viena no unikālākajām Ķemeru Nacionālā parka dabas vērtībām, turklāt tā ir vienīgā vieta Eiropā, kur šāda veida objekts atrodas tik tuvu jūrai.

DAP Pierīgas reģionālās administrācijas vadītāja Meldra Priedēna skaidro, ka sērūdeņu veidošanās procesi notiek dziļi zem purva virskārtas, tādēļ pašā purvā visbiežāk nekāda smaka vispār nav jūtama, izņemot atsevišķas vietas, kur ūdens spēj izlauzties virspusē.

Pārsvarā sērūdeņi atklātu avotu veidā virspusē izlaužas ārpus purvu teritorijas, visvairāk tieši Ķemeru apkārtnē, kur atrodami aptuveni 30 sēravoti. Īpatnējā smaka ir jūtama, uzturoties tiešā sērūdeņu izplūdes vietas tuvumā, it īpaši vasarās, kad sausuma un ūdens iztvaikošanas dēļ sēra koncentrācija ūdenī kļūst izteiktāka. Taču plašākā apkārtnē smaka neizplatās, uzsver Priedēna.

Tāpat smaka noteikti ir jūtama iekštelpās, piemēram, ārstniecības iestāžu dūņu un vannu nodaļās, kur tiek veiktas dziednieciskās procedūras. Taču ne DAP, ne Jūrmalas pilsētas pašvaldība nav saņēmusi vietējo iedzīvotāju sūdzības par spēcīgu aromātu ārtelpā.