Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

LIZDA lūdz Saeimu noteikt vienotu zinātnieku zemāko darba algas likmi

© pixabay.com

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) ir vērsusies Saeimā ar lūgumu noteikt vienotu zinātnieku zemāko darba algas likmi, aģentūru LETA informēja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

LIZDA vērsusies pie Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas, aicinot veikt grozījumus normatīvajos aktos. Pašlaik spēkā esošo normatīvo bāzi, kas ietekmē zinātnieka statusu un atalgojumu, LIZDA raksturo kā "neviendabīgu un pretrunīgu".

Arodbiedrība lūdz deputātus izvērtēt grozījumu veikšanu Augstskolu likumā, Zinātniskās darbības likumā, kā arī Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, "lai novērstu nevienlīdzību starp zinātniekiem".

Pērn aprīlī pieņemtais Ministru kabineta rīkojums par pedagogu zemākās darba samaksas likmes pieauguma grafiku attiecas uz augstskolu pedagogiem, bet nav saistošs zinātnē nodarbinātājiem. Arodbiedrība pauž bažas, vai tiks saglabāts līdzvērtīguma princips augstskolu pedagogu un zinātnisko darbinieku starpā, realizējot jauno akadēmiskās karjeras ietvaru.

Ja zinātniskajās institūcijās nodarbinātais nav vēlēts, tātad nepārstāv akadēmisko personālu, uz viņu attiecināma Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā attiecīgās mēnešalgas grupā noteiktā minimālā likme.

Atbilstoši tam zinātniskajam asistentam minimālā mēnešalga par pilnas slodzes darbu ir 751,61 eiro, bet maksimālā - 1393,80 eiro. Savukārt vadošajam pētniekam minimālā alga ir 1483,02 eiro, bet maksimālā - 2648,94 eiro, aprēķinājusi LIZDA.

Arodbiedrībai nav pārliecības, vai Latvijā nodarbinātie pētnieki saņem šādu atalgojumu. Atbilstoši "Eurostat" datiem, vidējā slodze zinātniekiem Eiropas Savienībā esot 0,66, kamēr Latvijā - 0,47.

Ja zinātnē nodarbinātais pārstāv akadēmisko personālu, uz viņu attiecas valstī noteiktā minimālā mēnešalga. Tādējādi zinātnieks tiek nostādīts nevienlīdzīgā situācijā, salīdzinot ar citām publiskā sektora profesijām, uzskata arodbiedrība. Nevienlīdzīga situācija pastāv arī attiecībā uz sociālajām garantijām.

LIZDA aicina sasaukt Latvijas Pētniecības un inovācijas stratēģiskās padomes sēdi, lai izskatītu jautājumu par zinātnes bāzes finansējumu un pieprasītu atbilstošu finansējumu 2025.gada un vidējā termiņa budžeta projekta izstrādes gaitā.