Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Jau 20 000 mājsaimniecību Latvijā ražo elektrību

© Dmitrijs Suļžics / F64

Elektroenerģijas sadales tīklam pieslēgto mājsaimniecību mikroģeneratoru skaits sasniedzis 20 000, bet to kopējā ražošanas jauda - 168 megavatus (MW), aģentūru LETA informēja AS "Sadales tīkls".

Kā ražošanas iekārtu jeb mikroģeneratoru mājsaimniecības primāri izvēlas saules paneļus, un ar šādu jaudu saulainā pavasara vai vasaras dienā ir iespējams saražot 20-40% no visu Latvijas lietotāju patērētā elektrības apjoma.

Vēl 2021.gadā kopējais sadales tīklam pieslēgto mikroģeneratoru skaits bija 1000, bet jau 2022.gada rudenī tas bija pieaudzis līdz 10 000. Tik strauju attīstību sekmēja elektroenerģijas cenu lēciens tirgū pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā.

Elektroenerģijas sadārdzinājums biržā motivēja iedzīvotājus lemt par labu saules paneļiem kā iespējai būt mazāk atkarīgiem no šādiem neprognozējamiem elektrības cenas lēcieniem nākotnē, skaidro "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

Arī 2023. un 2024.gadā interese par mikroģeneratoru uzstādīšanu saglabājusies augsta, informē uzņēmums.

Patlaban Klimata un enerģētikas ministrija iedzīvotājiem piedāvā arī atbalsta programmas elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtām. Pēc Jansona paustā, tā ir jauna tendence, jo arvien biežāk kopā ar mikroģeneratoriem klienti uzstāda arī enerģijas akumulācijas sistēmas.

Vienas mikroģenerācijas iekārtas (invertora) vidējā jauda Latvijā ir apmēram 8 kilovati (kW). Mikroģeneratori ir uzstādīti visā Latvijas teritorijā, bet vislielākā interese par elektroenerģijas pašražošanu esot iedzīvotājiem Rīgā un Pierīgas novados.

No "Sadales tīklam" pieslēgtajiem mikroģeneratoriem 99% ir saules paneļi, un visbiežāk iedzīvotāji tos izvēlas uzstādīt uz privātmājas jumta.