Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas 3X3 basketbolisti cer ceļazīmi uz Parīzi iegūt jau pirmajā kvalifikācijas turnīrā

© Ģirts Ozoliņš/MN

Latvijas 3x3 vīriešu basketbola izlases spēlētājiem vajag nodrošināt vietu Parīzes olimpiskajās spēlēs jau pirmajā kvalifikācijas turnīrā, lai pēc tam atliktu vairāk laika gatavoties spēlēm, preses konferencē izcēla Latvijas 3x3 basketbola izlases spēlētājs Agnis Čavars.

Latvijas 3x3 basketbolisti Čavars, Nauris Miezis, Edgars Krūmiņš, Kārlis Pauls Lasmanis, Zigmārs Raimo un Francis Lācis jau ceturtdien dosies uz Honkongu, kur noslēgs sagatavošanos un no 12.līdz 14.aprīlim aizvadīs pirmo no trijiem Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīriem.

"Pacilātas sajūtas, atgriežoties šajā ciklā. Prieks par lielu ieguldīto darbu, ka esam atpakaļ rutīnā kā pirms Tokijas. Sagaidām labu turnīru. Treneris savās ekspektācijās bija piezemēts, bet es ticu, ka šī komanda kvalificēsies jau šajā turnīrā," teica Čavars.

Ja pirmajā kvalifikācijas turnīrā Latvijas izlasei neizdosies uzvarēt, nākamā iespēja būs turnīrā, kas no 3. līdz 5.maijam norisināsies Japānas pilsētā Ucunomijā, bet pēdējā iespēja iegūt olimpisko ceļazīmi būs no 16. līdz 19.maijam Ungārijas pilsētā Debrecenā. Čavars norādīja, ka Latvijai ir jāmēģina tikt pie ceļazīmes jau pirmajā turnīrā, lai pēc tam atliktu vairāk laika gatavoties Parīzes olimpisko spēļu turnīram.

"Jākoncentrējas šim turnīram un nav jādomā par to, kas vēl būs priekšā. Būtu labi visu darbu izdarīt jau pirmajā turnīrā, lai mums atliek vairāk laika sagatavoties spēlēm. Trenerim jau ir sastādīti vairāki varianti atkarībā no tā, kā nostartēsim Honkongā," skaidroja basketbolists.

Viņš atklāja, ka Latvijas 3x3 basketbolisti pirms kvalifikācijas nejūt papildu spiedienu kā olimpiskie čempioni, taču pēc Tokijas olimpiskajām spēlēm visi pretinieki pret latviešiem ir centušies pierādīt savas prasmes.

"Vairāk to jutām pirmajos divos gados pēc Olimpiādes, tad arī visi mēģināja kaut kā iekost. Tagad tas viss ir nomierinājies, un cilvēki ar pārliecību nāk spēlēt pret mums, bet mums ir savs plāns, kā viņiem parādīt, ka neesam peramie puikas," norādīja Čavars.

Jau decembrī Čavars pauda savu nostāju, ka gadījumā, ja Parīzes olimpiskajās spēlēs startēs Krievijas un Baltkrievijas sportisti, tad viņš uz Parīzes spēlēm nedosies. Čavars apstiprināja, ka viņa nostāja joprojām nav mainījusies.

"No sākuma jākvalificējas, un tad varam spriedelēt, bet man ir citādāka nostāja. Man ir individuāls mērķis pieturēties pie tā, ko es runāju, jo ģimenē aug dēls, kuram vēlos parādīt vērtības, ka vajag palikt pie sava teiktā. Šajā mirklī, ja viss paliek tāpat, tad es neredzu sevi olimpiskajās spēlēs," piebilda basketbolists.

Tāpat Čavars neslēpa, ka tās būs viņa pēdējās olimpiskās spēles, taču neatklāja savus tālākos karjeras plānus 3x3 basketbolā.

Savukārt Miezis preses konferencē izcēla, ka trīs gadu laikā kopš Tokijas olimpiskajām spēlēm 3x3 basketbola līmenis pasaulē ir viennozīmīgi audzis.

"Līmenis noteikti ir audzis, to arī pierāda tas, ka profesionālie basketbolisti pievēršas 3x3 basketbolam. Tikai priecājos par to, jo pirms pieciem vai sešiem gadiem cilvēki vēl smējās par šo sporta veidu, ka tas ir sētas basketbols, taču ir pierādījies, ka tā galīgi nav," teica Miezis.

Līdzīgi kā Čavars, arī Miezis jau decembrī paziņoja, ka nepiedalīsies Parīzes olimpiskajās spēlēs, ja tajās varēs startēt Krievijas un Baltkrievijas atlēti.

"Pirmkārt gribēju atvainoties, ka tā izteicos, pirms esam kvalificējušies, jo vispirms ir jāizdara darbs un pēc tam vari kaut ko komentēt. Tagad mūsu mērķis ir kvalificēties spēlēm, un ceru, ka būšu iekļauts sastāvā," skaidroja basketbolists.

Runājot par pretiniekiem pirmajā kvalifikācijas turnīrā, viņš norādīja, ka vislabāk pazīstami ir Mongolijas basketbolisti.

"Vienīgie, kurus labi pazīstam, ir mongoļi, bet pārējie īsti nav zināmi. Redzēju tikai, ja Jaunzēlandei ir "lieli buļļi", kas sitas. Mongoļi ir agresīvi un daudz cīnās, bet mēs esam ieguldījuši daudz darba, un nevajadzētu būt problēmām," piebilda Miezis.

Trīs no astoņām ceļazīmēm olimpiskajā turnīrā vīriešu konkurencē jau ir ieguvusi Serbija, ASV un Ķīna, kas 1.novembra pasaules rangā bija pirmajā trijniekā.