Militāro mācību šogad būs mazāk

Rīgas apkārtnē šonedēļ notiek militārās mācības, kuru dēļ vietējie iedzīvotāji jau brīdināti par iespējamām neērtībām. Viņiem tas nevarētu būt jaunums, jo šādas mācības notiek divreiz gadā – pirms karavīri dodas uz Afganistānu. Taču citas militārās mācības Latvijā šogad tiks rīkotas retāk, toties mūsu karavīri biežāk dosies ārpus valsts.

Līdz 21. aprīlim, lai sagatavotu nākamā Latvijas kontingenta vienības un novērtētu to gatavību dalībai starptautiskajā operācijā Afganistānā, Sauszemes spēku kājnieku brigāde rīkos lauka taktiskās mācības Ghormach. Ārpus Latvijas karavīri piedalīsies 28 mācībās. "Latvijā šogad nav plānots rīkot plašas starptautiskās mācības vai militāros vingrinājumus, bet, protams, tādi būs. Piemēram, Latvijas un ASV militārais vingrinājums Operation Summer Shield, NATO Gaisa spēku pavēlniecības štāba Ramšteinā vadītie treniņlidojumi Baltic Region Training Event," informē AM Militāri publicistisko attiecību departamentā.

Rezerves brigādes ģenerālis Kārlis Krēsliņš vērtē, ka militārās mācības ir nepieciešamas, jo Latvijai jābūt gatavai uzņemt citu valstu militāro palīdzību nepieciešamības gadījumā, gan arī ļauj gūt pieredzi mūsu karavīriem. Tomēr viņš ar nožēlu komentē Latvijas nepiedalīšanos NATO ātrās reaģēšanas spēkos. Līdzīgi virsnieks izsakās arī par Latvijas dalību Eiropas Savienības kaujas grupā, kur saskaņā ar AM informāciju Latvijas dalība plānota ne agrāk kā 2013. gadā. Protams, finansiālās situācijas dēļ. K. Krēsliņš uzskata, ka piedalīties vajadzēja proporcionāli samazinātajam finansējumam, nevis atteikties no šādas iespējas. "Mums ir atsevišķi speciālisti, kas ir zelta vērtē, un viņiem regulāri jātrenējas, jābūt apritē, jāgūst jaunākā informācija," uzsver

K. Krēsliņš. AM informācija liecina, ka 2010. gada sešos mēnešos Baltijas bataljona sastāvā Latvija deleģēja 253 karavīrus, 2009. gada jūnijā Latvijā notika militārās mācības Baltic Eagle. Finansiālo grūtību dēļ Latvija dalību ir ievērojami samazinājusi un rotācijā piedalījusies ar trīs virsniekiem. K. Krēsliņš gan aizrāda, ka finansējums netika samazināts tik ļoti, lai atbilstu vien trīs cilvēku dalības izmaksām. "Kur tad naudu lika?" jautā ģenerālis. Tomēr 2009. gadā toreizējais aizsardzības ministrs Imants Lieģis (Vienotība) pasūkstījās, ka naudas nav, un viss.

Svarīgākais