Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Labklājības ministrija par 5,5 miljoniem eiro centīsies valstī mazināt diskrimināciju

© f64.lv, Oksana Džadana

Labklājības ministrija (LM) iecerējusi īstenot atbalsta pasākumus diskriminācijas risku novēršanai, kā arī vienlīdzīgu iespēju un nediskriminācijas veicināšanai, lai sekmētu sociālās atstumtības un diskriminācijas riskam pakļauto personu iekļaušanos sabiedrībā un darba tirgū, teikts noteikumu projektā, kuru šodien atbalstīja valdībā.

2022.gadā LM veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka 40% Latvijas sabiedrības pārstāvju ir saskārušies ar diskrimināciju. Sabiedrībā kopumā diskrimināciju vecuma dēļ vairāk ir piedzīvojuši jauni cilvēki - vecumā no 18 līdz 24 gadiem (65%), kā arī pirmspensijas vecuma respondenti no 55 līdz 64 gadiem (60%).

Tāpat minētā aptauja liecina, ka kopējais vienlīdzību veicinošu pasākumu efektivitātes vērtējums sabiedrībā ir zem vidējā - 4,7 punkti desmit punktu skalā.

Aptaujā iegūtie dati norāda, ka 20% sabiedrības locekļu uzskata, ka vienlīdzība Latvijā tiek veicināta efektīvi, no tiem 26% vīriešu un 16% sieviešu, 30% - drīzāk efektīvi, savukārt 33% uzskata, ka darbs pie vienlīdzības veicināšanas norit neefektīvi.

Minētie dati liecina, ka būtiska iedzīvotāju daļa ir saskārušies ar diskrimināciju, vienlaikus līdzšinējie īstenotie atbalsta pasākumi vienlīdzības veicināšanā nav pietiekoši un efektīvi. Augstāks pasākumu efektivitātes vērtējums ir bērnu un jauniešu vidū - 5,2 punkti desmit punktu skalā, bet viszemākais - LGBT kopienai piederīgo vidū - 3,9 punkti desmit punktu skalā.

Lai mazinātu iepriekš minēto sociālās atstumtības un diskriminācijas riskam pakļauto personu diskriminācijas riskus, veicinātu to vienlīdzīgas iespējas un nediskrimināciju, iekļaušanos sabiedrībā un darba tirgū, veicinātu starpkultūru dialogu, kā arī veicinātu iecietību un mazinātu ksenofobiju dažādos Latvijas reģionos, un ņemot vērā konkrētās mērķa grupas situāciju un vajadzības, LM paredz īstenot dažādus atbalsta pasākumu. Piemēram, plānotas konferences, konsultācijas, lekcijas, semināri, diskusijas, domnīcas, darbnīcas, interešu grupu nodarbības, atbalsta grupas, aktīvās atpūtas pasākumus ārpus mājas, kā arī citi atbalsta pasākumu veidi.

Ar atbalsta pasākumiem un pakalpojumiem tiks veicināta sociālās atstumtības un diskriminācijas riskam pakļauto personu vienlīdzīgu iespēju un tiesību realizēšana dažādās dzīves jomās, piemēram, pilsoniskā līdzdalība, saskarsmes prasmes, līderība, nodarbinātība, finanšu un digitālā pratība, izglītība, veselība, ģimenes un darba dzīves saskaņošana un saturīga brīvā laika pavadīšanas iespēja, izpratne un zināšanas par iespējamajiem diskriminācijas riskiem un to atpazīšanu.

LM skaidro, ka atbalsta pasākumos paredzēts ietvert vismaz tādas būtiskākās tēmas kā, piemēram, nediskriminācija un vienlīdzīgu iespēju veicināšana un savu tiesību īstenošana dažādās dzīves jomās, vides un pakalpojumu piekļūstamības veicināšana, sabiedrībā valdošo stereotipu mazināšana par diskriminācijas riskam pakļautajām personām, cieņpilnas attieksmes, tolerances, iecietības un dažādības veicināšana, pašapziņas celšana, socializēšanās prasmju attīstība, cilvēktiesību ievērošanas un naida runas mazināšana, dzimumu segregācijas mazināšana izglītībā un nodarbinātībā, saskarsmes prasmju attīstība.

Atbalsta pasākumu mērķis ir veicināt sociālās atstumtības un diskriminācijas riskam pakļauto personu izpratni un zināšanas par iespējamajiem diskriminācijas riskiem un to atpazīšanu, aktivizējot šo personu rīcībspēju, veicinot to sociālo iekļaušanos, kā arī spēju apzināties savas problēmas un risināt tās.

Tāpat atbalsta pasākumu mērķis ir veicināt mērķa grupas personu un motivāciju jeb vēlmi mainīt savu līdzšinējo situāciju, vienlaikus veicinot iekļaušanos sabiedrībā, izglītības sistēmā un darba tirgū, tādējādi uzlabojot šo personu dzīves kvalitāti un labbūtību.

Atbalsta pasākumus plānots nodrošināt 18 600 diskriminācijas riskam pakļautām personām, kurām mazināts diskriminācijas risks un veicināta iekļaušanās sabiedrībā.

Pasākumam plānotais un pieejamais kopējais attiecināmais finansējums ir 5 582 000 eiro, tai skaitā Eiropas Sociālā fonda Plus finansējums - 4 744 700 eiro un valsts budžeta līdzfinansējums - 837 300 eiro.