Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

LVM iegādāsies trīs nekustamos īpašumus 867 900 eiro vērtībā

© Kaspars Krafts/f64

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) iegādāsies trīs nekustamos īpašumus kopumā 867 900 eiro vērtībā, aģentūrai LETA pavēstīja LVM pārstāvji.

Atbilstoši LVM akcionāru sapulcē šogad marta sākumā pieņemtajiem lēmumiem kompānija par 398 563 eiro iegādāsies nekustamo īpašumu "Meža Ūbeles" Preiļu novada Rušonas pagastā, kura platība ir 76,5 hektāri.

Vienlaikus par 306 869 eiro LVM pirks nekustamo īpašumu "Lielpurvu mežs" Siguldas novada Inčukalna pagastā, kura platība ir 27,05 hektāri, bet par 162 493 eiro kompānija pirks 24,8 hektārus no nekustamā īpašuma "Priedāres" Aizkraukles novada Zalves pagastā.

Kompānijas pārstāvji skaidro, ka LVM iepērk zemi no privātām un juridiskām personām, piebilstot, ka zeme, kas tiek pārdota LVM, nonāk valsts īpašumā, sekmējot tautsaimniecības attīstību un paplašinot meža pieejamību rekreācijai iedzīvotājiem un tūristiem.

LVM pārstāvji pauž, ka iepērk meža zemi kopš 2007.gada, nodrošinot tirgus situācijai atbilstošu piedāvājumu. Nekustamo īpašumu iegādes procedūra paredz konkrētus soļus no piedāvājuma iesniegšanas līdz zemes pirkuma līgumam. Meža novērtēšanas noteikumi ir vienādi visā Latvijā. Turklāt, nepieciešamības gadījumā, meža zemes pārdevēji var saņemt bezmaksas konsultācijas no LVM ekspertiem par pārdošanas procesā nepieciešamajiem dokumentiem un to sakārtošanu.

LVM pērk arī tādas zemes, uz kurām meža nav, izšķirošais, lai atbilstoši teritorijas plānojumam tās drīkstētu apmežot. LVM noteikumi mežu vērtēšanai ir vienādi visā Latvijas teritorijā, proti, nav atšķirības, vai īpašums atrodas Kurzemē vai Latgalē, vai tuvu lielām pilsētām vai kaut kur dziļāk novadu pagastos. LVM neiepērk tādus īpašumus, kuri atrodas rezervātos un nacionālos parkos, jo par teritorijām šajos apvidos atbild Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, par vienīgo izņēmumu nosaucot Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātu. Savukārt mežu teritorijas, kas atrodas dabas liegumos, dabas parkos vai mikroliegumos, katrā gadījumā tiek vērtētas individuāli, atklāj LVM pārstāvji.

Kopumā LVM 25 gadu darbības laikā ir iegādājusies vairāk nekā 14 000 hektāru zemes, piemēram, 2021.gadā iegādāts 341 hektārs, 2022.gadā - 161 hektārs un 2023.gadā - 188 hektāri. Visi nekustamie īpašumi iegādei tiek virzīti, balstoties uz LVM Nekustamo īpašumu iegādes procedūrā noteiktajiem principiem, kas apstiprināti ar LVM valdes lēmumu, informē LVM pārstāvji.

Jau ziņots, ka LVM apgrozījums pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 625,99 miljoni eiro, kas ir par 10,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 8,8% - līdz 220 770 miljoniem eiro.

LVM apsaimnieko valstij piederošās meža zemes. LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.