Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Reaģējot uz iedzīvotāju sūdzībām, Talsos konstatē notekūdeņu dūņu noplūdi

© Romāns Kokšarovs / F64

Nedēļas nogalē Valsts vides dienests (VVD) konstatējis notekūdeņu dūņu noplūdi no Talsu pilsētas notekūdeņu attīrīšanas iekārtām, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Dienests konstatēja, ka SIA "Talsu ūdens" iekārtās atrodas dūņas, kas pa tekni nonāk upē. VVD veicis notekūdeņu paraugu noņemšanu, pēc testēšanas rezultātu saņemšanas tiks vērtēta vidē novadīto notekūdeņu kvalitāte un tā radītais piesārņojums.

Pārbaudi VVD veica, reaģējot uz iedzīvotāju ziņojumiem par iespējamu Dzelzupes piesārņojumu.

Par konstatēto faktu sākts administratīvais pārkāpuma process. SIA "Talsu ūdens" pašlaik meklē problēmas cēloņus un risinājumus ar mērķi turpmāk nepieļaut šāda veida situācijas.

SIA "Talsu ūdens" skaidro, ka 23.marta pēcpusdienā tika saņemts tālruņa zvans no VVD pārstāvja, ka iedzīvotāji ziņojuši par to, ka Dzelzupes grāvi no Talsu notekūdeņu attīrīšanas iekārtu izplūdes ieplūst notekūdeņu dūņas. Apsekojot izplūdes vietu, notekūdeņu dūņu klātbūtne netika konstatēta. 25.marta rītā tika sākta Talsu notekūdeņu attīrīšanas iekārtu tehnoloģiskā procesa pārbaude, lai konstatētu problēmu, kas izraisa periodisku dūņu klātbūtni izplūdē. 25.martā Talsu notekūdeņu attīrīšanas iekārtu apsekošanā piedalījās VVD pārstāvis, konstatējot nedaudz duļķainu ūdens sastāvu izplūdē.

Pārbaudot Talsu notekūdeņu attīrīšanas iekārtu tehnoloģisko procesu, 25.martā konstatēts, ka no otrā kanāla periodiski izplūst dūņas, kas nonāk Dzelzupes grāvī.

Uzņēmums pieļauj, ka, iespējams, problēmas cēlonis ir divu dūņu recirkulācijas sūkņu nolietojums, kas jaudas samazināšanās dēļ nespēj pietiekami nodrošināt pilnvērtīgu attīrīšanas procesu.