Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Palielinot valsts garantiju, reģionos sekmēs mājokļa būvniecību vai iegādi ģimenēm

© Kaspars Krafts / F64

Valdība otrdien apstiprināja izmaiņas noteikumos par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai, kas paredz nodrošināt kvalitatīvāku un plašāku mājokļu pieejamību ģimenēm reģionos.

Lai veicinātu garantiju programmas efektīvāku darbību reģionos, noteikts, ka atbalsts varēs būt līdz 50% apmērā no aizdevuma summas ģimenēm ar bērniem.

Ekonomikas ministrijā (EM) norāda, ka atbalsts no 5% līdz 30% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 30 000 eiro būs pieejams personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir viens bērns vai kurai ir iestājusies grūtniecība, vai bērna tēvam.

No 5% līdz 40% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 40 000 eiro atbalsts būs pieejams personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir divi bērni, vai personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir viens bērns un kurai ir iestājusies grūtniecība, vai bērna tēvam.

Savukārt no 5% līdz 50% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 50 000 eiro būs pieejami personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir trīs vai vairāk bērnu, vai personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir divi bērni un kurai ir iestājusies grūtniecība, vai bērna tēvam.

Vienlaikus, neatkarīgi no reģiona, izmaiņas paredz nodrošināt hipotekāro aizdevumu, kuriem piešķirta AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") garantija vai subsīdija "Balsts" pārkreditācijas procesu, ņemot vērā topošos grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā.

Paredzēts, ka pārkreditācijas procesā izsniegtā garantija paliks spēkā. Turklāt, ņemot vērā, ka pārkreditācijas procesā ir tendence paaugstināties aizdevuma summai, paredzēts, ka garantiju varēs sniegt arī atkārtoti, ja vien iepriekšējā garantija vairs nebūs spēkā, norāda EM.

Ņemot vērā pieaugušo inflāciju un būvniecības sadārdzinājumu, noteikumos neatkarīgi no reģiona palielināts maksimālais darījumu slieksnis no 250 000 eiro līdz 300 000 eiro, kas ļaus iegādāties vai būvēt plašākus un kvalitatīvākus mājokļus, pauž ministrijā.