Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Ģenerālprokurors: "Tiesas ne līdz galam izprot apdraudējumu valstij"

© Kaspars Krafts/f64

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) pagājušajā nedēļā Kurzemes rajona tiesā sarīkojis semināru tiesnešiem un tiesu darbiniekiem par izlūkošanas jautājumiem un valsts drošības aktualitātēm, aģentūru LETA informēja Tiesu administrācijā.

Publiskajā telpā pēdējos mēnešos tiesnešiem vairākkārt tikusi pausta kritika par nepietiekami stingru vēršanos pret organizācijām un indivīdiem, kas apdraud valsts drošību. Piemēram, Valsts drošības dienesta aizvadītā gada pārskatā izcelti daži gadījumi, kad tiesas ļāvušas pret Latviju noskaņotām personām izvairīties no soda un aizbēgt uz Krieviju.

"Diemžēl jāatzīst, ka tiesas ne līdz galam izprata apdraudējumu valstij un formāli juridiski atteikts apcietinājums vai mainīja uz drošības naudu. Šobrīd vismaz šogad, manuprāt, nav neviens gadījums un jaunās uzsāktās lietās visām personām piemēro apcietinājumu. Ar tiesnešiem ir saorganizētas tikšanās ar valsts drošības dienestiem, kuri sniedza informāciju par ģeopolitisko situāciju," TV3 raidījumam "Nekā personīga" situāciju vērtēja ģenerālprokurors Juris Stukāns.

Kā vēsta Tiesu administrācijā, ņemot vērā, ka kopš kara sākuma Ukrainā situācija drošības jomā nav uzlabojusies un joprojām uzmanības centrā ir hibrīduzbrukumu ietekme, tiesnešiem ir jābūt gataviem spriest par valsts drošības jautājumiem. Šobrīd tie ir aktuāli un būtiski ikvienam Latvijas tiesnesim, atzīst tiesu vara.

Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētājs Madars Plepis vērtējis, ka semināra dalībniekiem bija iespēja uzzināt noderīgu, teorētisku un praktisku informāciju, kā identificēt apdraudējumu valsts drošībai. Tiesneši un tiesu darbinieki uzklausīja arī praktiskus ieteikumus, kā rīkoties, lai neapdraudētu savu un arī valsts drošību, kas šajā ģeopolitiskajā situācijā ir īpaši svarīgi.

Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Aigars Strupišs uzskata, ka tiesnešiem, kas ir konstitucionāla ranga amatpersonas un strādā valsts un sabiedrības labā, ir svarīgi būt informētiem par faktisko situāciju valstī, iegūt informāciju nevis no epizodiskām ziņām vai baumām, bet sistemātiski un no objektīva informācijas avota, kas vislabāk zina patieso situāciju.