Ombude iesaka "Lsm.lv" pilnveidot redakcionālās vadlīnijas

© Gints Ivuškāns/MN

Sabiedrisko mediju ombude Anda Rožukalne ir izvērtējusi "Lsm.lv" tā saukto "Cūku komiksa" saturu un iesaka medijam pilnveidot redakcionālās vadlīnijas, liecina ombuda publicētais atzinums.

Ombude atzinumā secina, ka "Cūku komiksa" mākslinieces nolūks nebija aizskart, aizvainot vai izsmiet Ukrainas tautas pašaizliedzīgo un drosmīgo cīņu pret Krievijas iebrucējiem.Tomēr, iecerot un plānojot publikāciju, netika pienācīgi novērtēti tajā attēloto dzīvnieku uztveres aspekti un publikācijas dienas konteksts - divi gadi kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā un aktuālā kara gaitas situācija.

"Redakcionālā lēmuma balstīšana ilgstošā "Cūku komiksa" publikācijas pieredzē šajā gadījumā nav bijusi pietiekama, jo publikācijas tēls, proti, cūka kultūrā vērtējams pretrunīgi, tā vēsturiskās interpretācijas konkrētajā situācijā var tikt izmantotas hibrīdkara vēstījumu veidošanai. Tādējādi, pieņemot redakcionālos lēmumus, netika novērtēts plašāks sabiedriski politiskais konteksts," norāda ombude.

Tāpat netika ņemta vērā temata paaugstinātā sensitivitāte, kas var veicināt iespējamā kaitējuma nodarīšanu konkrētām, viegli ievainojamām sabiedrības grupām un sabiedrībai kopumā.

Vienlaikus Rožukalne "pozitīvi vērtē relatīvi ātri publicēto atvainošanos".

Ombude medijam iesaka pilnveidot vadlīnijas, iekļaujot tajās starptautiski atzītajās profesionālās ētikas normās pazīstamos plašāka sociālā konteksta principus. Tie attiecas uz ļaunuma mazināšanu sabiedrībā un paredz paaugstinātas sensitivitātes izmantošanu, strādājot ar neaizsargātām vai ievainojamām grupām, lai izrādītu cieņu sabiedrībai, kuru var ietekmēt medija izvēlētais temats un tā atspoguļojums, norādīts atzinumā.

Atbalstot sabiedrisko mediju centienus piedāvāt daudzveidīgu, inovatīvu saturu, tiesības brīvi eksperimentēt ar formātiem un satura veidošanā iesaistīt autorus, kas var piedāvāt provokatīvus vēstījumus, Rožukalne iesaka rūpīgi novērtēt dažādus inovatīvu mediju produktu uztveres aspektus. "Īpaši izceļama nepieciešamība auditorijai regulāri skaidrot redakcionālās izvēles pamatojumu publikācijām, kas ir sensitīvas un pretrunīgi uztveramas. Šāda rīcība ir būtiska gan pirms, gan pēc publikācijas, izvērtējot auditorijas uztveres aspektus un nepaļaujoties uz zināšanām, kas jau ir redakcijas rīcībā, bet savlaicīgi prognozējot dažādu sabiedrības grupu reakcijas.

Tāpat ombude iesaka "Latvijas Televīzijas" (LTV) un "Lsm.lv" redakcijām apsvērt, kā rīkoties gadījumos, kad sabiedriskie mediji atzinuši profesionālās ētikas pārkāpumu vai sastopas ar auditorijas neizpratni par redakcionālajiem lēmumiem, piedāvājot daudzpusīgu, atklātu un paškritisku vērtējumu gan par saturu, gan tā uztveri.

Papildu Rožukalne iesaka izsvērt, cik pilnvērtīgi "Lsm.lv" publikācijas ir novērtējamas pēc to ievietošanas dažādās sociālās tīklošanās vietnēs, rūpējoties par to, lai redakcijas plānotais un publikācijā ietvertais vēstījums dažādās digitālajās platformās neatšķirtos un nebūtu nodalāms no vēstījuma kopējās idejas.

LETA jau ziņoja, ka plašu interneta lietotāju kritiku sestdien izpelnījās "lsm.lv" publicēts "Cūku komikss" par karu Ukrainā, kurā attēlotas cūkas militāristu formā, attēlojot Ukrainas kareivjus, kas cīnās pret Krieviju. Cilvēki uzsvēruši, ka šāds saturs ir neatbilstošs publicēšanai, jo īpaši kara sākuma otrajā gada dienā.

Pēc neviennozīmīgā Ukrainas karavīru atainojuma sabiedrisko mediju portāls "lsm.lv" neturpinās "Cūku komiksu", bet sadarbību ar tā autori Gundegu Eveloni nepārtrauks, liecina paziņojums medija mājaslapā.