Latvijā izveidota Ukrainas atbalsta biedrība "Sich"

© Dmitrijs Suļžics/MN

Latvijā izveidota Ukrainas atbalsta biedrība "Sich", kuras mērķis ir sniegt atbalstu karā cietušajiem Ukrainas iedzīvotājiem un karavīriem.

Biedrību izveidojusi ukraiņu izcelsmes ārste neiroloģe Oksana Sičko, aicinot turpināt atbalstīt Ukrainu. Ārste Latvijā dzīvo un strādā jau vairāk nekā 40 gadus, ir ieguvusi ārsta izglītību un Latvijas pilsonību, bet par savu dzimteni viņa sauc Ukrainu. Savu brīvo laiku velta tam, lai sniegtu atbalstu tās cilvēkiem.

Iepriekš Sičko atbalstu Ukrainas tautai un armijai sniedza darbojoties biedrībā "Viche", taču par labu jaunas organizācijas dibināšanai lēmusi, jo uzskata, ka vēl viena biedrība ir iespēja diversificēt palīdzības iespējas un attīstīt jaunus atbalsta virzienus.

"Ir sācies jau trešais kara gads. Diemžēl daļa cilvēku jau ir pieraduši pie kārtējām ziņām par Krievijas īstenoto teroru un uzbrukumiem arī Ukrainas civiliedzīvotājiem. Taču situācija frontē pašlaik ir ļoti smaga, tāpēc mēs, Latvijā un citur attīstītajā pasaulē, nedrīkstam nogurt savā atbalstā. Ukrainas tautai mūsu palīdzība ir nepieciešama tikpat ļoti, kā kara sākumā, ja ne pat vairāk! Tāpēc ar biedrības "Sich" palīdzību redzam vēl vienu iespēju, kā veidot un uzturēt atbalstu Ukrainai," aģentūrai LETA uzsvēra Sičko.

Viņa norāda, ka pašlaik viena no lietām, kas Ukrainas armijai ir īpaši nepieciešama, ir droni, kas sniedz atbalstu gan kājiniekiem, gan noder ienaidnieka pozīciju apzināšanā. Līdztekus tam vajadzīgi ir dažāda veida silti apģērbi, kā arī medikamenti un pārtika. Vienlaikus Sičko uzsver, ka kara plosītajā valstī pašlaik noder viss un tiek augstu novērtēta ikviena palīdzība.

Biedrība "Sich" sadarbojas ar vietējām Ukrainas palīdzības sniegšanas organizācijām, kas humānās kravas nogādā gan civiliedzīvotājiem, gan karavīriem un militārajiem mediķiem, kas atrodas frontes līnijā vai pie tās.

Pirmais uzņēmums, kas atsaucās Sičko aicinājumam ziedot un turpināt palīdzēt Ukrainai, bija vietējais Latvijas zāļu ražotājs "Olainfarm", kas jau iepriekš aktīvi atbalstīja arī konfederāciju "Viche". Uzņēmums "Olainfarm" biedrībai sniedz gan finansiālu atbalstu ziedojumu veidā, gan ziedos arī pasažieru autobusu. Pirmo palīdzības kravu no biedrības "Sich", pateicoties "Olainfarm" atbalstam, Sičko kopā ar citiem biedrības aktīvistiem nogādāja jau šā gada marta vidū. Nākamais sūtījums tiks organizēts vasaras sākumā.

Atbalstīt biedrību var ar ziedojumiem, bet par materiālajiem ziedojumiem var sazināties personīgi ar "Sich" valdes priekšsēdētāju Oksanu Sičko.

Svarīgākais