Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

"Zemnieku saeima": ministrijas izstrādātie grozījumi nesaskan ar vienošanos

© Dmitrijs Suļžics / F64

Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātie grozījumi lauksaimniecības tiešmaksājumu piešķiršanas kārtībā nesaskan ar ministrijas un lauksaimnieku panākto vienošanos par birokrātijas mazināšanu, aģentūru LETA pauda biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Diskusijā ar zemkopības ministru Armandu Krauzi (ZZS) februārī lauksaimnieki esot vairākkārt uzsvēruši, ka tad, ja birokrātijas mazināšanai jāievieš fundamentālas izmaiņas atbalsta pasākumos, tās jāveic ne ātrāk kā 2025.gadā. Tam esot piekritis gan ministrs, gan pārējās iesaistītās organizācijas.

Taču tagad ministrija piedāvā likvidēt vispopulārāko ekoshēmu - par klimatam draudzīgu kūtsmēslu izmantošanu un precīzajām tehnoloģijām, jo tajā esot pārāk sarežģīti mazināt birokrātiju un vienkāršāk ir to likvidēt un pārdalīt naudu citur, skaidro Lazdiņš.

Viņš uzsver, ka piektajā ekoshēmā pieejamais atbalsts paredzēts, lai motivētu lopkopības saimniecības lietot kūtsmēslus ar tehnoloģijām, kas būtiski mazina siltumnīcefekta gāzes emisijas, savukārt augkopības saimniecībām izmantot precīzās tehnoloģijas.

Ņemot vērā, ka ZM šo prasību bija izvirzījusi kā vienu no prioritātēm, piešķirot atbalstu, daudzi lauksaimnieki, sevišķi mazās saimniecības, kurām šāda tehnika nebija pieejama, esot investējuši vairākus desmitus tūkstošus eiro, lai iegādātos precīzu tehniku un saņemtu atbalstu. Tāpēc likvidēt šo pasākumu ir nerēķināšanās ar lauksaimniekiem, akcentē Lazdiņš.

Jau ziņots, ka saskaņošanai iesniegti grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka tiešo maksājumu piešķiršanas kārtību lauksaimniekiem.