Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Augstskolu attīstības padome meklēs risinājumu iespējamiem seksuālās uzmākšanās gadījumiem LMA un JVLMA

© f64.lv, Kaspars Krafts

Augstskolu attīstības padomē meklēs risinājumu Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) notikušajiem iespējamiem seksuālās uzmākšanās gadījumiem, trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja kultūras ministre Agnese Logina (P).

Viņa atzina, ka jautājums jāskata ne tikai sausi un juridiski, kur ir tikai vārds pret vārdu. Viņa uzskata, ka primāri jāsaprot, ka šajos gadījumos netiek runāts par jebkāda veida pārkāpumu, bet konkrēti par seksuālās dabas pārkāpumiem, kas ir ļoti sensitīva un jūtīga tēma. Attiecīgi, lai tos risinātu, jābūt psiholoģiskai izpratnei par to, kas notiek ar cilvēku pēc traumatiskas pieredzes.

"Tu nevari pieņemt un sagaidīt, ka cilvēks, kurš ir piedzīvojis traumatisku pieredzi, būs spējīgs uzrakstīt perfektu juridisku iesniegumu. Pirmkārt, jāņem vērā varas attiecības, jo studenti vienmēr ir varas attiecībās ar pasniedzējiem, tās ir hierarhijas attiecības, kas jāņem vērā šo jautājumu skatīšanā," norādīja Logina.

Viņas vērtējumā, labākā rīcība ir preventīva rīcība. Ilgtermiņā plānots nodrošināt, ka augstskolās pieaug izpratne par to, kā nodrošināt drošu vidi. Savukārt īstermiņā tas esot jautājums, kas jārisina policijai. Gadījumos, kuros ir skaidri zināms par problēmām un pārkāpumiem, būtiski saprast, kādēļ nav iesniegumu un vai augstskolā ir izveidota sistēma, kurā cilvēki uzticas, norādīja Logina.

Nākamajā piektdienā plānota tikšanās ar augstskolu attīstības padomi, kas esot jauns formāts kopīgu augstskolu problēmu risināšanai. Tajā tiks uzklausīti LKA, LMA un JVLMA piedāvātie risinājumi un tālākie soļi.

Vēlāk plānots diskusijās iesaistīt arī Saeimu un valdību.

Pēc ministres paustā, sākumā plānots nākt ar ziņojumu par to, kas notiek un kā risināt esošo situāciju, taču viņa neizslēdz, ka varētu tikt veiktas arī likumiskas izmaiņas.

"Es virzīšu priekšlikumu par sistēmas izveidi augstskolās, lai nodrošinātu, ka tur ir personāls, kas saprot, kā risināt šādas problēmas. Mēs redzam, ka iesniegumi nonāk pie Ētikas komisijas, bet vairumā gadījumu tur cilvēki nav kvalificēti lemt par tādiem jautājumiem," atzina Logina.

LETA jau rakstīja, ka ka LTV raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos.

"Kultūršoka" rīcībā ir pāridarītāju uzvārdi, bet tie vēl netikšot publiskoti, jo nepieciešams strādāt pie pierādīšanas procesa. Liecības tiks iesniegtas Tiesībsarga birojā, kura pārstāve raidījumā norādīja, ka tās liecina par sistemātisku nepieļaujamu rīcību.

Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka par vismaz vienu pasniedzēju saņemtas vairākas sūdzības. Jau pirmdien LTV ziņoja, ka viens no pasniedzējiem, kas, iespējams, pārkāpis robežas saskarsmē ar studentēm, ir Senās mūzikas katedras vadītājs Māris Kupčs.

Tāpat LTV rīcībā nonākusi informācija par Latvijas Mākslas akadēmijas docenta Andreja Ameļkoviča iespējamu uzmākšanos studentēm. Savukārt Kultūras akadēmija jau ir atlaidusi pasniedzēju arī pēc anonīmām sūdzībām. Turklāt pēc salīdzinoši mazāka pārkāpuma - seksistiskām pasniedzēja piezīmēm lekciju laikā.