Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Spiegošanā apsūdzētais Frolovs izsludināts meklēšanā

© Ģirts Ozoliņš / F64

Rīgas pilsētas tiesa izsludinājusi meklēšanā par spiegošanu Krievijas labā notiesāto Valentīnu Frolovu, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Iepriekš TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka Frolovs aizbēdzis no Latvijas.

Frolovs iepriekš bija apcietināts, bet izmeklēšanas tiesnese Biruta Horuna 2022. gada maijā viņu atbrīvoja pret 30 000 eiro lielu drošības naudu. Frolovs medijos tolaik publiski nožēloja izdarīto un lūdza piedošanu.

Pagājušā gada izskaņā Frolovam galējā instance piesprieda četrus gadus cietumā. Taču raidījumam "Nekā personīga" ir zināms, ka Frolovs cietumā nav nonācis. Viņš no Latvijas, visticamāk, ir aizbēdzis. Pēc raidījumā rīcībā esošās neoficiālās informācijas, Frolovs aizbēdzis uz Krieviju.

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins (JV) raidījumā pauda aicinājumu tiesu varai rūpīgāk vērtēt katru atsevišķu gadījumu un ņemt vērā visus apstākļus. Par šādu tiesu praksi satraukumu izteicis Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, un tas apspriests arī Nacionālajā drošības padomē. Tieši pēc prezidenta ieteikuma Saeima pagājušā gada decembrī pieņēma grozījumus Krimināllikumā. Tādējādi par noziegumiem pret valsts drošību vairs nevarēšot tikt sveikā ar sabiedrisko darbu vai naudas sodu, vēsta "Nekā personīga".

Ģenerālprokurors Juris Stukāns raidījumā veltīja pārmetumus tiesnešiem par nepietiekami bargu attieksmi pret Krievijas spiegiem, savukārt Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs raidījumam "Nekā personīga" norādīja, ka tiesnešu darbā, kurā ir jāsaskaras ar šāda veida noziegumiem, rupjas kļūdas neesot konstatējis. Tāpat patlaban tiekot plānots seminārs, kurā tiesneši un prokurori pētīšot, kā šādas lietas skatīt turpmāk.