Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Krievijas prezidenta "vēlēšanās" vēstniecībā Rīgā piedalījušies vien 2,15% no balstiesīgajiem

© Dmitrijs Suļžics/MN

Vēlētāju aktivitāte līdz no plkst.8 līdz plkst.17 šodien Rīgā notiekošajās Krievijas prezidenta "vēlēšanās" bijusi ļoti zema, līdz šim sasniedzot tikai 2,15% no visiem balstiesīgajiem Krievijas valstspiederīgajiem Latvijā, liecina Valsts policijas aplēses.

Laikā līdz plkst.17 Valsts policija administratīvi aizturēja četras personas. No aizturētājām personām divas aizturētas par sabiedriskās kārtības traucēšanu, viena par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā, bet vēl viena persona aizturēta par pret citu personu vērstu agresīvu uzvedību, draudot tai izdarīt kaitējumu.

Valsts policijas pārstāvji atgādina, ka dienesti brīdināja, ka reakcija būs tūlītēja un asa, ja tiks konstatēti pārkāpumi, it īpaši, ja tie būs saistīti ar militārās agresijas vai kara noziegumu slavinošu un attaisnojošu simbolu izmantošanu. Ņemot vērā, ka dienas laikā ir fiksēts tikai viens šāds gadījums, policija lēš, ka gan preventīvs dienestu darbs, gan iepriekšējie brīdinājumi ir ņemti vērā.

Valsts robežsardze kopā ar Valsts policiju līdz plkst.19 pārbaudīja 901 Krievijas Federācijas valstspiederīgo "vēlētāju", no tiem 23 personām beidzies uzturēšanās atļaujas derīguma termiņš. Vēl trīs personām sākti administratīvo pārkāpumu procesi pēc Imigrācijas likuma 68.2 panta.

Gadījumos, kad tiek konstatētas personas, kurām beidzies pastāvīgās uzturēšanās termiņš, robežsargi iesaista Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMLP), kas tālāk veic nepieciešamās darbības. Ja PMLP konstatē, ka personām vairs nav tiesību uzturēties Latvijā saskaņā ar Imigrācijas likuma Pārejas noteikumiem, PMLP uzsāks administratīvo pārkāpumu procesu, lai pieņemtu lēmumu par labprātīgas izbraukšanas rīkojuma izdošanu un noteiks termiņus, kādos šīm personām ir jāatstāj Latvija.

Savukārt, ja robežsargi konstatē personas, kuras nav izpildījušas labprātīgas izbraukšanas rīkojumu un nav PMLP noteiktajos termiņos izceļojušas no Latvijas, arī tad iesaista PMLP. Attiecībā uz šīm personām PMLP pieņem lēmumu par viņu piespiedu izraidīšanu no Latvijas, savukārt Valsts robežsardze veic nepieciešamās darbības, lai izpildītu šos lēmumus un piespiedu kārtā izraidītu personas no Latvijas.

Dienesti turpina strādāt pastiprinātā režīmā, uzraugot sabiedrisko kārtību un drošību, atzīmē Valsts policijas pārstāvji.