Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Rosina kopā ar uzvārdiem publicēt valsts iestāžu darbinieku atalgojumu

© Nora Krevneva / F64

Jāatgriežas pie agrākās pieejas, kad valsts iestāžu darbinieku un amatpersonu atalgojums tika publiskots kopā ar vārdiem un uzvārdiem, paredz Saeimas deputātu Ģirta Valda Kristovska (JV) un Skaidrītes Ābramas (P) atsevišķi iesniegtie priekšlikumi grozījumiem Valsts pārvaldes iekārtas likumā.

Parlamentārieši rosina likumā noteikt, ka iestādes amatpersonām aprēķināto atalgojumu katru mēnesi publicē iestādes mājaslapā internetā, norādot vārdu, uzvārdu, amatu un aprēķinātā atalgojuma summu, ja likums nenosaka citādi.

Jau iepriekš ir noteikti izņēmumi, ka šāda veida informācijas publicēšana valsts drošības vārdā neattiektos uz lielu daļu Latvijas aizsargāšanā iesaistītām personām.

Likumā kā iestāde definēta institūcija, kura darbojas publiskas personas vārdā un kurai ar normatīvo aktu noteikta kompetence valsts pārvaldē, piešķirti finanšu līdzekļi tās darbības īstenošanai un ir savs personāls.

Priekšlikums paredz atjaunot līdzīgu tiesību normas redakciju, kāda bija spēkā līdz 2017.gada beigām. Pēc tam ticis mēģināts šo normu iekļaut citā likumā, bet, ņemot vērā neatbilstošu likumdošanas procesu, Satversmes tiesa attiecīgos grozījumus atzina par neatbilstošiem Satversmei.