Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Zatlers: Mums ir skaļi jāsaka, ka okupētajās teritorijās Krievijas likumi nestrādā

© Ketija Keita Krastiņa / F64

Eiropas Savienība (ES) varētu vienoties, ka Krievijas prezidenta "vēlēšanas" uz laiku okupētajās teritorijās Ukrainā nav likumīgas, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Viņaprāt, jāņem vērā aspekts, ka grūti ir novilkt robežu, kurš ir balsojis okupētajās teritorijās un kurš - Krievijā. Zatlera ieskatā to praktiski nav iespējams izdarīt, jo var būt, ka arī vietējie iedzīvotāji ir okupanti.

"Krievija kolonizē Ukrainu. 50 gadus tas notika Latvijā. Valstī bija svešas zemes karaspēks, okupācijas pārvalde. Patiesībā tā bija kolonizācija. Ja atceramies vēsturi, arī Vācijai pirms Pirmā pasaules kara bija plāni kolonizēt Kurzemi. Tas nav vienkāršs jautājums. Mums ir skaļi jāsaka, ka okupētajās teritorijās Krievijas likumi nestrādā, tātad "vēlēšanas" nav likumīgas," uzsvēra bijušais Valsts prezidents.

Taujāts, vai Krievijas prezidenta "vēlēšanas" vispār var uzskatīt par leģitīmām, Zatlers skaidroja, ka, karam sākoties, bija skaidrs, ka tas nebeigsies pāris nedēļu laikā. Bijušais Latvijas Valsts prezidents norādīja, ka bija trīs scenāriji - vēlēšanu vispār nebūs, sāksies cīņa par prezidenta amatu vai arī Putins saliedēs sabiedrības lielāko daļu ap sevi un būs vienīgais kandidāts bez jebkādas iespējas zaudēt "vēlēšanās". Zatlers norāda, ka patlaban ir piepildījies trešais variants, bet tikpat labi varēja būt arī pirmais un otrais.

"Brīnumu nebūs. Putins 2011.gada prezidenta "vēlēšanās", kurās viņš gandrīz zaudēja, saprata, ka ar fizisku spēku, iebiedēšanu konkurenti ir "jānobīda malā". Ikviens, kurš potenciāli varētu stāties pret Putinu, ir nogalināts. Nav no svara, vai ir nogalināts Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs vai "Wagner" grupas izveidotājs Jevgeņijs Prigožins. Putins savus iespējamos konkurentus vai nu nogalina vai arī ieliek cietumā, kur tie var pavadīt savu dzīvi līdz pat beigām. Putins ir izdarījis visu, lai kļūtu par nežēlīgu diktatoru. Tāda ir realitāte," secināja bijušais Valsts prezidents.