Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Pārbauda anonīmu informāciju par mācībspēka uzvedību RTU

© Dmitrijs Suļžics / F64

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) pārbauda sociālajos tīklos saņemtu anonīmu informāciju par konkrēta mācībspēka iespējamu nepieļaujamu uzvedību, aģentūrai LETA apstiprināja RTU.

Lai arī universitāte aicinājusi sociālo tīklu lietotāju izmantot tās izstrādāto trauksmes celšanas sistēmu, ziņotājs atteicies to darīt.

RTU ir izstrādāta trauksmes celšanas sistēma, lai studenti un darbinieki anonīmi varētu ziņot par iespējamajiem pārkāpumiem, kas var kaitēt konkrētas personas vai sabiedrības interesēm. Varbūtējos ētikas pārkāpumus izskata RTU Ētikas komisija. Minētie instrumenti gan pagaidām nav izmantoti trauksmes celšanai par varbūtējiem uzvedības pārkāpumiem, atklāja RTU.

Izmeklējot iespējamos pārkāpumus, RTU tiek izveidota speciāla komisija konkrētā jautājuma izskatīšanai. Komisija nav pastāvīga, tā tiek izveidota pēc nepieciešamības katram konkrētam gadījumam. Ja komisija konstatēs, ka pārkāpums ir noticis, tā savas kompetences un tiesībspējas robežās būs tiesīga lemt par piemērojamo rīcību, lai noteiktu atbildību saskaņā ar spēkā esošajiem normatīviem.

Trauksmes celšanas sistēma pastāv arī Latvijas Universitātē (LU), kur akadēmiskais un vispārējais personāls un studējošie var sniegt anonīmu ziņojumu. Pēdējo gadu laikā universitāte gan nav saņēmusi ziņojumus no studentiem par pasniedzēju vai cita personāla neētisku rīcību, aģentūrai LETA apstiprināja LU.

Par ētikas pārkāpumiem tāpat var ziņot Akadēmiskās ētikas komisijai. Tajā izskatīti vairāki iesniegumi par pasniedzēju un studentu savstarpējām attiecībām studiju procesā. Taču tās saistītas ar savstarpējām domstarpībām, nevis nevēlamu vai nepieņemamu uzvedību, skaidro universitāte.

Jau ziņots, ka Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos.