Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Saeimā skatīs inciatīvu par emocionālā atbalsta pasākumiem topošajām māmiņām

© Unsplash

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā tiks skatīta fonda "Mammamammai.eu" iniciatīva par emocionālu un praktisku atbalstu grūtniecībā, dzemdībās un pēcdzemdību posmā, aģentūru LETA informēja fondā.

Iniciatīvā, kas savākusi vairāk kā 10 000 balsu vietnē "manabalss.lv", "Mammamammai.eu" aicina ieviest individuālu profesionālu sagatavošanu dzemdībām, nepārtrauktu atbalstu dzemdībās, kā arī atbalsta paketi sievietēm pēc dzemdībām un papildināt to ar preventīvā atbalsta paketi. Tādējādi pēc vajadzības tiktu nodrošināts fizioterapeita, psiholoģiskais, emocionālais un/vai praktiskais atbalsts, piemēram, izmantojot dūlas, vecmātes, psihoterapeita un citus pakalpojumus, kā arī zīdīšanas konsultācijas - zīdīšanas speciālista vai dūlas viena līdz divas konsultācijas.

Plānots, ka iniciatīva tiks skatīta 20. martā plkst.12.

Fonda dibinātāja Jekaterina Zilpauša norāda, ka papildus citiem apkopotajiem datiem, gatavojoties tikties ar valdības pārstāvjiem, tika veikta kvantitatīva aptauja, lai apjaustu, vai sievietes Latvijā faktiski saņem to informāciju un atbalstu, kas tām ir paredzēts Ministru kabineta noteikumos.

Aptaujas dati liecina, ka 34% sieviešu nav informētas par sagatavošanos dzemdībām - relaksāciju, elpošanas paņēmieniem, dzemdību pozām, partnera atbalstu, 45% sieviešu nav informētas par zīdīšanu - priekšrocībām, tehniku, iespējamām grūtībām un to novēršanu, 54% sieviešu nav informētas par vēlīno pēcdzemdību periodu, iespējamām problēmām, bet 69,7% sieviešu nav informētas par pēcdzemdību depresiju un tās profilaks