Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Cik tad īsti mūsu deputāti pelna Eiropas Parlamentā? Dienas naudā vien katrs saņem 338 eiro

© Romāns Kokšarovs/MN

“360TV ZIŅneši”, tiekoties ar Eiropas Parlamenta deputātiem, šoreiz ieskatās politiķu sadzīvē un pat viņu naudas maciņos. Skaidrs, ka tik svarīgā amatā algas nav mazas, bet cik tad īsti mūsu deputāti pelna?

Eiropas Parlamentā darbojas 705 deputāti, tostarp astoņi no Latvijas. Visiem tiek maksāta vienāda alga, un tā ir 7776 eiro mēnesī “uz rokas” jeb pēc Eiropas Savienības nodokļu un apdrošināšanas iemaksu atskaitīšanas.

Katram deputātam ir arī piemaksa par vispārējiem izdevumiem - 4950 eiro mēnesī. Tā paredzēta, lai segtu, piemēram, biroja īres maksu dalībvalstī, kurā viņi ievēlēti; lai segtu IT aprīkojumu un programmatūru iegādes izmaksas, iegādātos biroja piederumus, mobilos telefonus.

Ir vēl dienas nauda - 338 eiro dienā, kas sedz uzturēšanās izdevumus, maltītes un citus izdevumus ik dienu, kuru deputāts pavada Eiropas Parlamentā, veicot oficiālus pienākumus.

Deputātiem tiek atmaksāti arī komandējumu izdevumi, braucieni uz Eiropas Parlamentu un atpakaļ un citi. Ir medicīnas izdevumu atmaksa divu trešdaļu apmērā, tāpat ir arī dāsns pilnvaru termiņa beigu pabalsts. Neizpaliek arī vecuma pensija, ko piešķir bijušajiem deputātiem, sasniedzot 63 gadu vecumu. Pensija gan nevar pārsniegt 70 % no deputāta algas, un tās izmaksas sedz no Eiropas Savienības budžeta.

Vairāk skaties video!