Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Burovs par pielaidi valsts noslēpumam pašvaldību vadībai: Nevajag domāt, ka tā būs politiskā izrēķināšanās

© Flickr

"Nekādā gadījumā nevajag domāt, ka pielaides valsts noslēpumam prasīšana varētu būt politiska izrēķināšanās," TV24 raidījumā "Dienas personība ar Veltu Puriņu" saka 14. Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs (frakcijām nepiederošs), GKR valdes priekšsēdētājs Oļegs Burovs.

Burovs uzskata, ka kritērijus, kuri nosaka pielaides valsts noslēpumam, nekādā gadījumā nedrīkst veidot politiķi, tie jānosaka atbilstošai struktūrai - Valsts drošības dienestam. "Gribu uzsvērt, ka tikai 2%, kas pēdējo divu gadu laikā pieteicās uz pielaidi, nav to saņēmuši, tas nozīmē, ka absolūtais vairākums var iegūt pielaidi," saka Burovs, vēl paskaidrojot, ka pielaide nodrošina iespēju iepazīties ar civilās aizsardzības plānu.
Skaidrojot nianses, kas saistītas ar prasību pašvaldību vadošajām amatpersonām saņemt pielaidi valsts noslēpumam, Burovs pastāsta, ka "pašlaik ir paredzēts tā, ka, ja izpilddirektoram vai viņa vietniekam nav pielaides valsts noslēpumam, tad viņi var tikt atbrīvoti no amata".
Burovs atzīmē, ka "domes priekšsēdētājiem un viņu vietniekiem vajadzētu būt pielaidēm visiem obligāti, bet likumā nav atrunāts, ja viņiem nav iedotas pielaides, kā viņus vajadzētu noņemt no amata".