Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Ikšķiles iedzīvotāji dusmīgi par būšanu Ogres novadā: "Tagad viss ir izjaukts!"

© Kaspars Krafts/f64

2021. gadā pēc administratīvi teritoriālās reformas Ikšķiles novads kļuva par Ogres novadu. Jau toreiz iedzīvotāji aktīvi cīnījās pret to, bet neveiksmīgi. Nu Ikšķiles iedzīvotāji atkal izsaka vēlmi kļūt par neatkarīgu pašvaldību, vēsta “360TV ZIŅneši”.

"Esmu ļoti neapmierināta, ļoti. Negribu vispār pieminēt, ka mēs esam Ogrē," raidījumam saka vietējā iedzīvotāja Brigita. "Ikšķile bija Ikšķile, bija sociālā māja, bija viss, tagad viss ir izjaukts. Nepatīk, ļoti nepatīk. Mēs jau bijā pret, ka mūs pievienoja."

Sākoties administratīvi teritoriālajai reformai, toreizējā Ikšķiles novada dome aktīvi meklēja veidus, kā saglabāt atsevišķu pašvaldību - organizēja gan vietējo iedzīvotāju aptaujas, piesaistīja ekspertus, zinātniekus, nonāca pat līdz Satversmes tiesai, tomēr tas viss reformas gaitu nemainīja un Ikšķili pievienoja Ogrei. Bet tagad nu jau kādu nedēļu portālā “Mana balss” atkal ir iespēja parakstīties par Ikšķiles novada atjaunošanu, to rosinājuši vairāki pašvaldības politiķi, kas vēl pirms apvienošanās bija Ikšķiles domē.

Mariss Martinsons, kurš ir viens no iniciatīvas autoriem stāsta: “Šī iniciatīva ir radusies, lai mēs vēlreiz pateiktu, ka neesam mainījuši domas, mēs gribam pašnoteikšanos šeit. Lai būtu Ikšķiles novads un Tīnūžu pagasts, kā tas bija agrāk, jo mēs redzam - novadam šogad paliktu 20 gadi, mēs redzam, kas ir noticis pa šiem gadiem, kas ir uzbūvēts, attīstījies. Iedzīvotājus skaits ir pieaudzis faktiski divas reizes.”

Vairāk par situāciju Ikšķilē skaties video!