Iespējamā seksuālā uzmākšanās JVLMA: Izskan vairāk nekā divu pasniedzēju vārdi

© Ģirts Ozoliņš/MN

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) saņēmusi vēl vienu iesniegumu par iespējamu seksuālu uzmākšanos akadēmijā, un vēl viens darbinieks atstādināts. Kopumā saistībā ar iespējamu seksuālo uzmākšanos izskan vairāk nekā divu pasniedzēju vārdi, vēsta lsm.lv.

Akadēmija vērsusies policijā, viens darbinieks saņēmis disciplinārsodu un zaudējis vairākas amata pozīcijas.

Esot bijušas sarunas ar visiem anonīmajā aptaujā nosauktajiem un no viņiem pieprasīti rakstiski paskaidrojumi.

"Vakardien mēs saņēmām divus iesniegumus. Tā kā abos tika minēts viena mācībspēka vārds, tad šobrīd viņš jau ir atstādināts," sacīja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors Guntars Prānis.

11. martā "Panorāmai" paskaidrojumu sniegšanu rektoram apstiprināja Senās mūzikas katedras vadītājs Māris Kupčs.

Paskaidrojumu sniegšanu rektoram šajā lietā "Panorāmai" sarakstē apstiprina vēl viens mācībspēks - Pūšaminstrumentu katedras lektors Egils Upatnieks.

Rektors apstiprina, ka anketās ir minēti vairāk nekā divi vārdi un visi pārmetumus noraida.

Jau ziņots, ka Valsts policija sākusi resorisko pārbaudi saistībā ar Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Kultūršoks" izskanējušo informāciju par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) pasniedzēju iespējamo uzmākšanos studentēm.

Policija bija saņēmusi iesniegumu no akadēmijas rektora Guntara Prāņa un Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldē sākta resoriskā pārbaude.

Ja ziņas satur informāciju par likuma pārkāpumu, kura atklāšanai nav nepieciešams pielietot kriminālprocesa līdzekļus un metodes, tās nosūta resoriskās pārbaudes veikšanai kompetentai iestādei. Ar resorisko pārbaudi saprot valsts iestādes veiktu pārbaudi attiecībā uz iespējamu likuma pārkāpumu, izmantojot iestādes darbību regulējošajā likumā noteiktās pilnvaras, kas nav kriminālprocesuālās pilnvaras, teikts Kriminālprocesa likumā.

LETA jau rakstīja, ka LTV raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos.

"Kultūršoka" rīcībā ir pāridarītāju uzvārdi, bet tie vēl netikšot publiskoti, jo nepieciešams strādāt pie pierādīšanas procesa. Liecības tiks iesniegtas Tiesībsarga birojā, kura pārstāve raidījumā norādīja, ka tās liecina par sistemātisku nepieļaujamu rīcību.

Studentes liecina, ka sajūta pēc uzmākšanās bijusi pretīga, radījusi baiļu sajūtu, traucējušas mācībām, radījušas veselības un citas problēmas.

Latvijā

Latvijā viltojumi veido apmēram 13,6% no kopējā sporta preču nozarē zaudētā pārdošanas apjoma, un līdz ar to Latvija kopā ar Čehiju procentuāli dala 9. un 10. vietu Eiropas Savienībā pēc sporta preču viltojumu nodarītajiem zaudējumiem, liecina Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) pētījuma dati. Latvijas sporta preču nozare viltojumu dēļ ik gadu cieš vismaz 2,83 miljonus eiro lielus zaudējumus.