Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

VIDEO: Skolas apmierinātas ar "Zviedru galda" principa ieviešanu skolēnu pusdienās

© Ģirts Ozoliņš / F64

Nepieciešamība samazināt pārtikas atkritumu daudzumu pasaulē ir viens no pēdējo gadu aktuālākajiem tematiem. Eiropas Savienībā uz vienu cilvēku gada laikā tiek saražoti aptuveni 127 kg pārtikas atkritumu. Šī ir nopietna problēma arī skolu ēdnīcās, kur katru dienu tiek izmesti vairāki kilogrami ēdiena, tāpēc, ka bērniem piedāvātās pusdienas vienkārši negaršo, vēsta “360TV ZIŅneši”.

Lai risinātu šo problēmu, vairākas Latvijas skolas ieviesušas “zviedru galda” principu, kas bērnam pašam ļauj izvēlēties ko un cik daudz viņš grib pusdienās. Šāda pieredze gūta no Skandināvijas valstīm. Kā darbojas šis princips, ziņneši devās skatīt uz Balvu novada Rugāju vidusskolu, kura bija viena no pirmajām Latvijā, kur ieviests šāds ēdināšanas modelis jau teju pirms desmit gadiem.

Gan uzrunātie skolēni, gan viņu vecāki ir patiesi apmierināti ar šādu ēdināšanu. Ja ir vēlme, tad vienmēr varot paņemt arī papildporciju, izņemot gaļas ēdienus, kas ir uz skaita. Tas saistīts ar izmaksām - uz vienu bērnu tie ir 2 eiro un 61 cents, no kuriem produktu iegādei atvēlēta vien aptuveni puse.

“Sākumā, kad uzsākām, domājām, kā tas īsti būs, vai visiem pietiks, bet īstenībā ļoti izdevīgi bērniem. Mums ir arī tādi bērni, kuriem mājās varbūt ir ne tik labi apstākļi kā pilsētā, kuri izvēlas likt lielāku porciju atbilstoši savām vajadzībām un vēlmēm. Citi atkal uzliek ļoti maz, tādejādi izlīdzinot šo ēdiena daudzumu,” stāsta Rugāju vidusskolas pavāre Valentīna Sproģe.

Uzrunātie skolēni visi kā viens atzīst - “zviedru galds” ir labākais risinājums skolēnu ēdināšanai. Kopš tas ieviests, visi esot paēduši, jo katrs var izvēlēties pēc savas gaumes.