Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

VIDEO: Radusies ideja Rīgā izveidot atskurbtuvi jauniešiem

© Kaspars Krafts / F64

Pēdējā laikā arvien biežāk dzirdami dažādi gadījumi par neapzinīgiem pusaudžiem, kuri sagādā pamatīgas galvassāpes gan saviem vecākiem, gan arī policijai un mediķiem. Jau iepriekšējā nedēļas nogalē daļa jauniešu savdabīgi atzīmējuši skolas brīvlaika sākumu, lietojot alkoholu vai narkotiskās vielas. Visbiežāk viņus nogādā slimnīcā, taču mediķiem tā ir lieka slodze, jo citu veselības traucējumu viņiem parasti nav, līdz ar to ir radusies ideja Rīgā izveidot atskurbtuvi jauniešiem, vēsta “360TV ZIŅneši”.

Ir naivi ir domāt, ka nepilngadīgie jaunieši alkoholu nelieto - 2023. gadā apmēram 300 iereibuši jaunieši Rīgā nogādāti Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā. Kā noskaidroja “360TV ZIŅneši”, valstij īsti nav skaidrs, kur šos jauniešus likt.

Vien apmēram 10% no viņiem veselības stāvokļa dēļ tiešām ir jāpaliek slimnīcā, bet vairums tālāk atskurbst mājās. Ja vecāki vai aizbildņi nav sasniedzami, tad tālāk pašvaldības kārtībsargi bērnu nodod Valsts policijai.

“Problēma ir tajā, ka īsti nav saprašanas, kur palikt tajā brīdī, kamēr likumiskie pārstāvji ierodas. Vai ir nepieciešams tieši atskurbšanas pakalpojums? Diezin vai, bet ir vajadzīga tāda droša vieta, kur sagaidīt bērna likumiskos pārstāvjus,” stāsta Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere.

Rīgas domē uzsver - tā kā alkohols korelē ar vardarbību un noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, šāds pakalpojums ir absolūti nepieciešams, jo ļoti bieži iereibuši jaunieši apdraud kā savu, tā arī sabiedrības drošību.