Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Netiek apkopota informācija, vai skolēni atsakās no krievu valodas mācīšanās

© Dmitrijs Suļžics / F64

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) rīcībā nav informācijas par to, vai skolēni būtu atteikušies no krievu valodas kā otrās svešvalodas, deputātiem otrdien stāstīja IZM pārstāvji.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien skatīja saņemtos priekšlikumus grozījumiem Izglītības likumā par otrās svešvalodas apgūšanu skolās.

IZM iesniegusi priekšlikumu, atbilstoši kuram skolēnu varēs pārcelt uz nākamo klasi vai izsniegt apliecību par pamatizglītību bez vērtējuma saņemšanas otrajā svešvalodā. Šajā mācību gadā apliecības par pamatizglītību sekmju izrakstā otrajā svešvalodā norādītu vērtējumu, kas noteikts no iepriekšējos mācību gados otrajā svešvalodā iegūtajiem summatīvajiem vērtējumiem.

Atteikties no otrās svešvalodas apguves varēs pilngadīgs skolēns vai nepilngadīgā skolēna likumiskais pārstāvis, ja skola nenodrošina iespēju apgūt otro svešvalodu, kas nav krievu valoda.

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) iepriekš mediju pārstāvjiem apliecināja, ka šajā mācību gadā pamatskolu varēs absolvēt bez atzīmes krievu valodā.

Deputāte Ilze Vergina (JV) vērsa uzmanību, ka skolām nav informācijas, kā rīkoties, ja skolēns izrāda vēlmi atteikties no krievu valodas kā otras svešvalodas apguves un pabeigt 9.klasi ar līdz galam neizpildītu mācību programmu.

IZM parlamentārā sekretāre Silvija Reinberga (JV) skaidroja, ka pagaidām nav juridiska pamata atteikties, jo likumdevējs vēl nav pieņēmis grozījumus attiecībā uz otro svešvalodu.