Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

ZZS atgādina par ierosinājumu Latvijā būvēt atomelektrostaciju

Kodolreaktora degvielas stieņi, Vācija © Pixabay

Elektroenerģijas izmaksu samazināšanai jāizskata arī atomelektrostacijas (AES) būvniecības iespēja, uzskata Zaļo un zemnieku savienībā.

Kā aģentūru LETA informēja ZZS pārstāve Dace Kārkliņa, partiju apvienības valde uzskata, ka Latvijai ir jāizmanto visas iespējas elektroenerģijas ražošanas jaudu deficīta novēršanai, meklējot risinājumus jaunu jaudu ģenerēšanai.

"Tostarp izskatāms ir jautājums par AES būvniecību, ko saskaņā ar nesen veiktu aptauju atbalstītu vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju," norāda partiju apvienībā.

ZZS valdes pasūtītā pētījumā noskaidrots, ka 21,6% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju noteikti atbalstītu ideju, ka Latvija būvētu pati savu atomelektrostaciju. 28,9% respondentu drīzāk atbalstītu šādu ieceri. Savukārt 36,8% iedzīvotāju drīzāk vai noteikti neatbalstītu šādu ideju, bet 12,7% bija grūti formulēt savu nostāju šajā jautājumā.

Klimata un enerģētikas ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums "Par kodolenerģētikas attīstības iespējām Latvijā" nonācis līdz diskusijām Saeimas apakškomisijā, atzīmē partiju apvienībā.

Jau ziņojām, ka Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno sākt sarunas ar Igaunijas Klimata ministriju, lai padziļināti izvērtētu sadarbības iespējas ar Igauniju atomelektrostacijas būvniecībā un ekspluatācijā, teikts KEM izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Tāpat plānots vērtēt šāda sadarbības projekta ieguvumus no tehniskā un ekonomiskā viedokļa un potenciālās izmaksas.