Tukuma muzejs var palikt bez jaunām telpām

Nespējot nodrošināt pilnu līdzfinansējumu vērienīgi iecerētajam Durbes pils vāgūža celtniecības projektam, Tukuma novada dome pāris dienas pēc līguma parakstīšanas ar Eiropas naudu administrētājiem jau pārplāno tēriņus.

Teorētiski pastāv iespēja, ka Eiropas fondu dalītāji šādam risinājumam nepiekritīs, un tad Tukuma muzejs paliks bez jaunām telpām krājumu glabāšanai, eksponēšanai un konservācijai–restaurācijai.

Divas atšķirīgas summas

Saistībā ar projektu Mūsdienīgs muzejs un reģionāls restaurācijas centrs Durbes pils kompleksā Tukumā publiskajā telpā figurē divas ievērojami atšķirīgas summas. Saskaņā ar pašvaldības sniegto informāciju kopējās izmaksas ir tikai Ls 1 550 000, savukārt Centrālā finanšu un līgumu aģentūra sniedz ievērojami lielāku projekta kopējo summu – Ls 2 764 817.

Šāda skaitļu nesakritība krietni sakaitinājusi tukumniekus. Neatkarīgās avots norāda: "Tātad īstenībā pašvaldības līdzfinansējums ir vairāk nekā trīs reizes lielāks, nekā ziņots laikrakstam Neatkarīgās Tukuma Ziņas. Kāpēc projekta īstenotāji nevēlas sabiedrībai, sevišķi Tukuma novada iedzīvotājiem, darīt zināmas projekta patiesās izmaksas? 1,6 miljoni latu ir milzīgs slogs Tukuma novada gada budžetam, kas ir apmēram 16 miljonus latu liels."

Novada mērs Juris Šulcs apstiprina, ka 29. martā, parakstot līgumu ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru (CFLA) par lielāko summu, jau bijis pilnīgi skaidrs, ka šāda mēroga apņemšanās nebūs īstenojama. Pašvaldība paralēli jau strādā pie projekta sadalīšanas divās daļās.

Var ierosināt grozījumus

Jāpaskaidro, ka rekonstruējamais vāgūzis Durbes pils kompleksā dabā nav saglabājies. Tas iecerēts kā divdaļīga būve ar savienojumu pa vidu. Līdzīga diegu spolītei. Juris Šulcs skaidro, ka tehniski nav problēmu uzbūvēt vispirms vienu ēkas daļu, bet vēlāk, kad atgriezīsies naudīgāki laiki, – otru. Kaut gan mērs apgalvo, ka šāds plāns Kultūras ministrijā jau ir zināms un konceptuāli akceptēts, tās pārstāve Dace Vizule apgalvo pretējo: "Kultūras ministrijai nav informācijas, ka tiktu plānoti vienošanās grozījumi. Projekta īstenošana ir nozīmīga Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanas kontekstā, un, ja finansējuma saņēmējam radīsies tāda nepieciešamība, tas var ierosināt grozījumus, kas tiks atbilstoši izskatīti."

Arī CFLA pašlaik gaida Tukuma domes iniciatīvu, taču pagaidām spēkā ir līgums par pilnu projekta summu – 2,76 miljoniem latu, kur fonda ERAF līdzfinansējums paredzēts 1,11 miljoni.

Sarežģījumus projekta pārskatīšanas plānos var radīt laika trūkums. CFLA pārstāve Sandra Bergmane-Behmane informē, ka saskaņā ar Eiropas fondu līdzekļu tērēšanu reglamentējošiem Ministru kabineta noteikumiem pirmie iepirkumi projekta īstenošanai jāveic trīs mēnešu laikā pēc vienošanās parakstīšanas. Tā vis neesot, ka līdzfinansējums rezervēts bezgalīgi un var neko nedarīt. Mērs savukārt skaidro, ka tagad notiks projekta koriģēšana. Būvnieku konkursus, ja pagūs, pašvaldība sludinās rudenī. Jebkurā gadījumā pusvāgūzim jābūt gatavam 2013. gadā.

Projekts krīzes laikā

Vai un kad taps otra puse, pašlaik var tikai minēt. Projekta direktore Zane Siliņa atzīst, ka ieceri var neatļaut sadalīt, un tad arī pirmās kārtas īstenošana kļūtu neiespējama.

Tukuma muzejam tas attiecīgi nozīmētu, ka restaurācijas darbnīcai nāktos kā līdz šim palikt pašā Durbes pils ēkā. Arī muzeja krājums paliktu sadalīts, lietas – pilī, bet dokumenti – Tukumā, Mākslas muzeja ēkā pie centrālās administrācijas.

Netrūkst skeptiķu, kas uzskata šādu kārtību par gana labu esam. Laikraksta Neatkarīgās Tukuma Ziņas žurnāliste Agita Puķīte stāsta, ka daudzi iedzīvotāji nesaprot, kādēļ projekts krīzes laikā jāīsteno un kāpēc vajadzīga vēl viena ēka, ja principā muzejam telpu netrūkst. "Tas patiešām ir elitārs projekts."

Juris Šulcs tikmēr uzsver, ka primāra nav pils kompleksa atjaunošana tā vēsturiskajā veidolā un muzeja saimniecības paplašināšana. "Šis ir objekts, kas dos naudu. Celtniekiem būs darbs un algas, no ražotājiem pirks materiālus, maksās nodokļus."

Tukumniekiem tagad ir pamats satraukties ne tikai par optimistiskās ainas iespējamo nerealizēšanos vai pils vāgūža sadalīšanu uz pusēm. Izrādās, ka sadārdzinājuma dēļ ir apdraudēts Tukuma ūdenssaimniecības attīstības projekts. Mērs sola: "Uz kredīta vai ūdens tarifu pieauguma rēķina mēs to nerealizēsim.