Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Elektrības cena kāpusi par 14%

© Kaspars Krafts/f64

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā palielinājās par 14% un bija 75,39 eiro par megavatstundu (MWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cena "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos gan pieauga, gan samazinājās. Nedēļas elektroenerģijas cena Baltijas valstīs vienoti pieauga par 14% un Latvijā un Lietuvā bija 75,39 eiro par MWh, bet Igaunijā 75,61 eiro par MWh.

"Nord Pool" sistēmas cena aizvadītajā nedēļā pieauga par 31% un bija 63,70 eiro par MWh. Elektroenerģijas vidējā cena Polijā pagājušajā nedēļā bija 74,51 eiro par MWh, Vācijā - 64,51 eiro par MWh, bet Francijā elektroenerģijas cena vidēji bija 67,79 eiro par MWh.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cenas pieaugumu noteica vēja izstrādes kritums Ziemeļvalstīs par 38%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Turklāt, martā aizsākoties Ziemeļvalstu atomelektrostaciju ikgadējai apkopes darbu sezonai, šo jaudu pieejamība aizvadītajā nedēļā bija par 9% zemāka nekā iepriekšējā nedēļā.

Tikmēr Baltijā elektroenerģijas cenas sekoja līdzi pieauguma tendencei kaimiņvalstīs. Vienlaikus par 7% zemāku elektroenerģijas ražošanu Baltijas vēja stacijās kompensēja gandrīz divreiz lielāka saules izstrāde, kā arī par 4% lielāks hidroelektrostacijās saražotais elektroenerģijas apjoms. Tikmēr enerģijas plūsmas uz Baltiju samazinājās par 2%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

"Nord Pool" biržas informācija liecina, ka Somijas-Igaunijas starpvalstu savienojuma "EstLink 2" remontdarbi ir pagarināti līdz šī gada 31. augustam. Tādējādi no kopējās Somijas-Igaunijas starpvalstu savienojumu uzstādītās jaudas - 1016 megavatiem (MW) - līdz augusta beigām būs pieejami tikai 358 MW, kas būtiski ierobežo elektroenerģijas importa un eksporta iespējas starp Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 9017 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 9526 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā samazinājās par 1% un bija 530 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija par 2% mazāks nekā nedēļu iepriekš - 130 GWh. Igaunijā patēriņš arī samazinājās par 2% līdz 166 GWh. Tikmēr Lietuvā tika patērētas 234 GWh elektroenerģijas, kas ir pieaugums par 1%.

Elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs pieauga par 2%, un kopā tika saražotas 460 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms pieauga par 5% līdz 252 GWh. Tajā pašā laikā Igaunijā izstrāde samazinājās par 6% un tika saražotas 75 GWh. Lietuvā elektroenerģijas ražošana pieauga par 3% līdz 133 GWh.

Baltijas valstīs tika saražoti 87% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.