Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Kariņš aicina Rietumus apvienot spēkus, lai sekmētu Ukrainas uzvaru karā

© Kaspars Krafts / F64

Apvienojot spēkus, Rietumiem ir jāpalīdz Ukrainai uzvarēt karā Krieviju, piektdien vairāku sabiedroto valstu ārlietu sanāksmē Viļņā paudis Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV), aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

Kariņš Lietuvas galvaspilsētā tikās ar Francijas ārlietu ministru Stefānu Sežurnu, Igaunijas ārlietu ministru Margusu Cahknu, Lietuvas ārlietu ministru Gabrieļu Landsberģi un Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu, lai apspriestu turpmāko atbalstu Ukrainai.

"Šodienas tikšanās ir vēl viens apliecinājums tam, ka Eiropa un NATO ir vienotas. Mūsu kopīgos spēkos ir sniegt Ukrainai visu nepieciešamo atbalstu, lai tā uzvarētu karu pret Krieviju," uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs.

Viņš norādīja, ka ministri diskutējuši, kā paplašināt un paātrināt nepieciešamo atbalstu Ukrainai, nodrošinot tās karavīru un robežsargu apmācību un piegādājot munīciju un bruņojumu.

Sanāksme bija turpinājums Francijas prezidenta Emanuela Makrona rīkotajai Eiropas līderu konferencei, kurā tika prezentētas vairākas iniciatīvas, kā stiprināt sabiedroto atbalstu Ukrainas bruņotajiem spēkiem un nodrošināt sniegtās palīdzības ilgtspēju.

Kariņš sanāksmē uzsvēris, ka pašlaik prioritāte ir sniegt tūlītēju militāru atbalstu Ukrainas bruņotajiem spēkiem, balstoties uz to vajadzībām - pretgaisa aizsardzību, artilērijas lādiņiem, tālās darbības ieročiem un bezpilota lidaparātiem.

Lai stiprinātu Ukrainas bruņoto spēku pozīcijas kaujas laukā, Latvija ir pievienojusies Čehijas vadītajai iniciatīvai par artilērijas munīcijas iepirkšanu Ukrainas vajadzībām. Iniciatīvas mērķis ir finansēt ātru simtiem tūkstošu lādiņu iegādi no trešajām valstīm.

Tāpat Latvija atbalsta Eiropas Savienības iniciatīvu par miljons lādiņu nosūtīšanu Ukrainai, uzsverot, ka nekavējoties jāparedz munīcijas iepirkšana arī no trešajām valstīm.