Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Tiesa VID bijušajai amatpersonai uzliek pienākumu atmaksāt vairāk nekā vienu miljonu eiro Daugavpils pilsētas un novada domēm

© pixabay.com

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments atteicis ierosināt kasācijas tiesvedību par Latgales apgabaltiesas pērnā gada spriedumu, ar kuru bijušais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieks Valdis Lubgans atzīts par vainīgu dienesta pilnvaru pārsniegšanā un dienesta viltojumā, noskaidroja aģentūra LETA.

AT, neminot personas vārdu, informē, ka amatpersona sodīta ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, notiesājot nosacīti, un naudas sodu 1860 eiro. No vainīgā Daugavpils novada domes labā nospriests piedzīt nodarītā kaitējuma kompensāciju 276 716 eiro, savukārt Daugavpils pilsētas domes labā - nodarītā kaitējuma kompensāciju 838 741 eiro.

Izskatāmajā lietā apsūdzētajam apsūdzība celta par to, ka viņš, būdams valsts amatpersona - VID Lielo nodokļu maksātāju pārvaldes direktors, parakstīja un izsniedza ieinteresētajai personai viltotu izziņu par nodokļa parāda neesamību, lai tā varētu piedalīties valsts un pašvaldības rīkotajos iepirkuma konkursos.

AT atzina, ka apsūdzētais pamatā atkārtojis viņa apelācijas sūdzībā ietvertos argumentus, ko apelācijas instances tiesa ir izvērtējusi un motivēti noraidījusi. Apelācijas instances tiesa apsūdzētā darbībās konstatējusi visas nepieciešamās un obligātās viņam inkriminēto noziedzīgo nodarījumu sastāvu pazīmes un atzinusi, ka viņa darbības kvalificējamas pēc Krimināllikuma 317. panta trešās daļas un 327. panta pirmās daļas.

Turklāt apelācijas instances tiesa atzinusi, ka, parakstot apsūdzībā norādītās izziņas, apsūdzētais apzinājās, ka tās tiks iesniegtas dalībai publisko iepirkumu konkursos.