Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā

Plūdi pagaidām vēl nogaida

© f64

Daugavā pie Pļaviņām izveidojies jauns ledus sastrēgums, kas pildīja upi no Aiviekstes un Daugavas satekas līdz Pļaviņu pilsētas vidum, kādēļ sāka applūst palienes Aiviekstes grīvas–Zeļķu posmā.

"Situācija normāla. Ūdenslīmenis Daugavā pie Pļaviņām ceturtdien sasniedzis 72,14 metru virs jūras līmeņa, kas par apmēram metru atpaliek no kritiskās līmeņa atzīmes – 73,20 metriem. Ūdenslīmenis stāv uz vietas, un nekustas arī Daugavā izveidojušies ledus sastrēgumi," vakar Neatkarīgajai stāstīja Pļaviņu novada domes priekšsēdētājas vietnieks Ainārs Arnītis. Viņš bilda, ka mājas pagaidām Pļaviņās applūdušas nav, vienīgi ūdens klāj pāris ceļus, no kuriem viens ved uz Grīvas kapiem, bet otrs – uz Dankeri zem dzelzceļa tilta. A. Arnītis norādīja, ka, neskatoties uz ledus sastrēgumiem, upes ūdens veiksmīgi atrod ceļu un plūst cauri. Trešdien, situācijai kļūstot draudīgai, Pļaviņās tikās pašvaldības un Pļaviņu hidroelektrostacijas pārstāvji, pēc kā HES ūdenskrātuvē paaugstināts ūdenslīmenis, tā cerot izkustināt ledus kalnus, kas, kā Neatkarīgā pārliecinājās, ceturtdien pēcpusdienā vēl nebija izdevies.

Krustpils novada civilās aizsardzības speciālists Edgars Līcis informē, ka kopš trešdienas plūdu draudi Krustpils pagastā mazinās, jo ūdenslīmenis Daugavā, kas Jēkabpilī sasniedza 4,40 metru atzīmi, ceturtdien sācis pazemināties. Trešdien no divām mājām nācies evakuēt gan cilvēkus, gan lopus. No Jānīšiem aizvesta 94 gadus veca pensionāre ar suni, kura projām devusies ļoti negribīgi. Savukārt no Aldonām evakuēta septiņu cilvēku ģimene un lopi. Evakuēto vidū ir arī divi skolas vecuma bērni.

Glābj pat bišu saimes

Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ginta Kraukle stāsta, ka situācija Daugavā pie Līvāniem normāla, kur ūdenslīmenis sācis celties jau no pirmdienas, paaugstinoties par metru. Nedaudz applūdušas Celtuves un Kurzemes ielas Līvānos, taču līdz mājām ūdens vēl neesot ticis. G. Kraukle stāsta, ka raizes sagādā mazākas upes – Dubna, Oša un Freimanka, kurās ūdenslīmenis turpina paaugstināties, applūdinot lauksaimniecības zemi. Divas saimniecības jau lūgušas palīdzību. Rudzātu pagastā no vienas saimniecības pārvesti mājlopi, bet Rožupes ciematā no kādas dravas nācies glābt bišu saimes, kuras varējušas noslīkt. G. Kraukle norādīja, ka tiek prognozēts, ka ūdenslīmenis mazajās upēs turpinās paaugstināties, jo zeme nav sasalusi, tā sniega ūdeņus tūlīt atdod upēm, bez tam līmeņa paaugstināšanai palīdz arī lietus.

Vidzemes upēs ūdenslīmenis turpina paaugstināties, pēdējā diennaktī tas palielinājies par 1 līdz 2,5 metriem, taču pagaidām cilvēki nav cietuši. Lielākajā daļā Pierīgas pašvaldību situācija ir mierīga, jo applūdušas ir tikai palienu pļavas. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) sinoptiķi prognozē, ka nopietna ūdenslīmeņa celšanās gaidāma nākamnedēļ, tāpēc vēl nevar teikt, ka pavasara pali jau aiz muguras.

Daugava ir neprognozējama

"Pēdējās dienās laiks palika siltāks un ledus iešana sākās visās Vidzemes un Latgales upēs. Applūdušas daudzas palienes, un sarežģītākā situācija ir Daugavā, kur ledus sastrēgums izveidojies pie Pļaviņām, tomēr tas nav kritisks. Pirms dažām dienām applūda arī Ogre, bet tur ir zemas palienu pļavas, kurās sabūvētas ēkas, un lielā mērā tā ir pašu vaina," stāsta LVĢMC pārstāve Laura Krūmiņa. Viņa norāda, ka nākamnedēļ Latvijas upju baseinus sasniegs Krievijas un Baltkrievijas palu ūdeņi, kas varētu būtiski ietekmēt ūdenslīmeni. Prognozēt konkrētus notikumus sinoptiķe atsakās.

Pierīgas teritorijā Lielajā Juglā ūdenslīmenis gandrīz sasniedzis pērnā gada plūdu maksimālo atzīmi, applūdušas plašas teritorijas, un tuvākajā diennaktī gaidāma tālāka līmeņa paaugstināšanās. Ropažu novada domes preses pārstāve Eva Haberkorne-Vimba uzsver, ka mājsaimniecības nav skartas, applūdušas ir tikai palienu pļavas, tāpēc satraukuma pašvaldībā nav. Arī Mālpilī situācija ir normas robežās. "Vienā vietā bija bīstama situācija, kad pie tilta tika sanesti koki, bet tos vakar izvilkām, un viss nokārtojās. Tiklīdz ir kāda bīstamāka situācija, iedzīvotāji uzreiz ziņo," saka Mālpils Pašvaldības policijas vadītājs Guntis Lejiņš.

Carnikavā viss atkarīgs no vēja

Gaujā ūdenslīmenis ceļas ar intensitāti 20 līdz 50 centimetru diennaktī. Sinoptiķi prognozē, ka nedēļas nogalē upes lejtecē gaidāma strauja līmeņa paaugstināšanās, ko varētu ietekmēt brāzmainais vējš. Ja brāzmas nemitēsies, gaidāms, ka ūdenslīmenis varētu pietuvoties aizsargdambja kritiskajai robežai. Carnikavas novada domē pagaidām liela satraukuma nav – situācija tiekot novērota ik pa stundai un atbildīgie dienesti esot gatavi rīkoties.

Ūdenslīmeņa celšanos varētu ietekmēt arī nedēļas nogalē gaidāmie nokrišņi. Proti, piektdienas vakarā, sākot no Latvijas rietumu rajoniem, līs lietus un snigs.

Slēgti ceļi

No trešdienas Ošas upes ūdenslīmeņa celšanās dēļ applūdis un slēgts satiksmei valsts vietējais grants autoceļš Rožupe–Švirksti Līvānu novadā, informē Latvijas valsts ceļu Satiksmes informācijas centrā. Satiksmi atjaunos, tiklīdz ūdenslīmenis būs nokrities. Uz autoceļa ilgstoši varētu saglabāties kravu pārvadājumu ierobežojumi, līdz ceļa klātne būs apžuvusi. Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods stāsta, ka ceļa posms atrodas zemā vietā un applūstot katru gadu. Lai arī Daugava jau ir atbrīvojusies no ledus, teikt, ka plūdu draudi ir garām, pēc A. Vaivoda domām, esot par agru, jo daudz kas būšot atkarīgs no tā, kā ledus un sniegs kusīšot Krievijā un Baltkrievijā.