Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Edgars Tavars nostājas vienā pusē ar lauksaimniekiem un mežsaimniekiem

© MN

Lauksaimnieku un mežsaimnieku pretestība ekonomiku bremzējošiem pasākumiem sakrīt ar mūsu kopīgo mērķi - noturēt tautsaimniecību un saglabāt attīstības iespējas, aģentūrai LETA uzsvēra "Apvienotā saraksta" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Tavars akcentēja, ka personiski ļoti labi saprot lauksaimnieku un mežsaimnieku pausto nostāju, arī viņu solidarizēšanos ar citu Eiropas Savienības dalībvalstu lauksaimniekiem pretestībā pret "neizpildāmām Zaļā kursa prasībām".

Jaunie nosacījumi, ja mūsu ierēdņi tos ieviestu stingrāk nekā nepieciešams, nozīmētu atteikties no daļas no Latvijai pieejamajiem resursiem ekonomikas attīstībai, norādīja AS frakcijas vadītājs.

AS politiķis uzsver, ka Krievijas tanku nākšanas riska apstākļos Latvijai ir jāstiprina sava ekonomika, lai valsts budžetā būtu līdzekļi gan austrumu robežas nostiprināšanai, gan aizsardzībai kopumā. Pēdējo dienu politiķu organizētās aktivitātes saistībā ar robežas nostiprināšanu Tavars sauc par "izsmieklu".

Deputāts pauž neizpratni, kāpēc pašreizējā situācijā mežsaimniekiem piederošā mežu teritorija var tikt noteikta par mikroliegumu, nenodrošinot taisnīgu atlīdzību.

Latvija nevar īstenot ekonomiku bremzējošus pasākumus īpaši apstākļos, kad atbilstoši AS frakcijas vadītāja rīcībā esošajai informācijai ienāk prognozes, ka valsts budžeta ienākumi pēc kāda laika sākšot kristies. Pašlaik tautsaimniecība "slāpst", tajā skaitā daļa investoru izvēloties Latvijā tomēr "nenosēsties" jeb neveikt ieguldījumus, atzīmēja politiķis.

Šādos apstākļus nevaram īstenot neadekvātu politiku arī lauksaimniecībā un mežsaimniecībā, akcentē Tavars, norādot, ka pie vides jautājumu aktīvākas risināšanas varēsim atgriezties pēc Ukrainas uzvaras un kad būs pārliecība, ka Krievijas militāristi ir tālu prom no Latvijas robežām.

Politiķis piebilda, ka partiju apvienība ir tikusies un uzklausījusi privāto mežu īpašnieku un kokrūpnieku viedokli, kā arī gan zaļi domājošos, gan ražojošos zemniekus.

Kā ziņots, otrdien Rīgā pie Ministru kabineta pulcējās gandrīz tūkstotis mežsaimniecības un lauksaimniecības nozares pārstāvju, piketējot par taisnīgu kompensāciju ieviešanu, ja meža zeme tiek nodota dabas aizsardzībai.

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) protesta dalībniekiem apliecināja, ka mežsaimniecības un lauksaimniecības nozares ir sadzirdētas un ieraudzītas. Premjerministre pauda, ka ir svarīgi rūpēties par dabu, ievērojot arī tautsaimniecības intereses, tādēļ aicināja nozari izstrādāt priekšlikumus kompensācijas mehānismiem un citiem nozarei sāpīgajiem jautājumiem, lai par tiem diskutētu valdībā.