Banka: Pašlaik kredītņēmējam mainīt banku nav finansiāli izdevīgi

© MN

"Swedbank" valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis intervijā aģentūrai LETA saka: ja kredīta ņēmējs tagad nomaina banku, viņš ar jauno līgumu vairs nekvalificēsies kompensācijas saņemšanai.

Kā vērtējat iespēju fiziskajām personām vieglāk nomainīt hipotekāro kredītu devēju? Vai kredītņēmēji jau par to interesējas?

Tieši šogad, ņemot vērā hipotekāro kredītņēmēju atbalsta maksājuma faktoru, šīs normas piemērošana praksē nenotiks strauji, jo, ja kredīta ņēmējs tagad nomaina banku, viņš ar jauno līgumu vairs nekvalificēsies kompensācijas saņemšanai. Līdz ar to viena likuma efekts ar otru agrāk pieņemtu likumu tiek pārspēlēts uz priekšu. Pašlaik kredītņēmējam tas nav finansiāli izdevīgi, vai arī tad citas bankas piedāvājumam ir jābūt tik būtiski labākam, lai kompensētu neiegūto atbalsta maksājumu.

Tomēr kopumā tā ir laba ziņa, jo tirgus kļūs dinamiskāks. Tāpat laba ziņa ir, ka atgriezīsies iespēja reklamēt hipotekāros kredītus. Klienti noteikti būs ieguvēji.

Latvijas Bankas ekonomisti ir aplēsuši, ka tīri teorētiski kredītu pārfinansēšana būtu finansiāli izdevīga mazliet vairāk nekā trešdaļai no visiem hipotekārajiem kredītiem. Ko redzat, ja vērtējat savu hipotekāro kredītu portfeli?

Lai komentētu šos aprēķinus, būtu jāiedziļinās Latvijas Bankas speciālistu lietotajā metodoloģijā, bet "Swedbank" gadījumā mums ir virs 40 000 aizņēmēju un ir skaidrs, ka šajā kopā ir gan riskantāki, gan mazāk riskanti klienti. Savukārt risks, protams, atspoguļojas vai nu lielākā nodrošinājuma prasībā, vai augstākā kredīta cenā. No tāda viedokļa pateikt, ka visi, kuriem ir augstāks cenas diapazons, varēs migrēt uz zemāku cenas diapazonu, ir ļoti grūti. To tirgus pats sakārtos, jo cita banka pirms piedāvājuma izteikšanas kredītņēmēju vērtēs no jauna. Tāpat jārēķinās, ka ir arī citi iemesli, kāpēc klienti izvēlas kādu konkrētu banku, piemēram, tāds subjektīvs aspekts kā pakalpojumu ērtums (sevišķi - internetbankas) vai vēlme, lai visi finanšu risinājumi būtu vienuviet.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.