Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Medijiem noteiks lielāku redakcionālo atbildību

© Dmitrijs Suļžics/MN

Kultūras ministrijā (KM) turpinās mediju pamatnostādņu izstrāde, kurās tiks noteikta lielāka redakcionālā atbildība un spēja profesionāli izvērtēt redakcionālos lēmumus jeb pašregulācija, tikšanās laikā ar Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) pārstāvjiem uzsvēra kultūras ministre Agnese Logina (P).

KM aģentūru LETA informē, ka šodien notikusi kultūras ministres un SEPLP tikšanās, kuras laikā ministre uzklausīja redzējumu par tālāko SEPLP darbu.

Ievērojot to, ka SEPLP ir neatkarīga institūcija un tai ir liela loma mediju politikas veidošanā, ministre uzklausīja SEPLP redzējumu par aktuālajiem jautājumiem un tālāko darbu pēc padomes pārstāves Sanitas Uplejas-Jegermanes paziņojuma par atkāpšanos.

Runājot par mazākumtautību uzrunāšanu sabiedriskajos medijos, kultūras ministre atkārtoti uzsvēra savu pozīciju, kas saskan ar Satversmē nostiprināto par cieņu pret mazākumtautībām un sabiedrības saliedētību ap latviešu valodu un kultūru.

Tikšanās laikā puses pārrunāja jautājumus arī par sabiedrisko mediju apvienošanas gaitu un to, vai un kā padomes pārstāves Uplejas-Jegermanes atkāpšanās ietekmēs apvienošanas procesu.

LETA jau vēstīja, ka Upleja-Jegermane otrdien iesniegusi padomei paziņojumu par amata atstāšanu pēc pašas vēlēšanās.

Situāciju publiski komentējis arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, norādot, ka "pārējiem diviem SEPLP locekļiem būtu publiski jāizsakās par Uplejas-Jegermanes paustajām bažām, nevis jāizliekas, ka viss ir vislabākajā kārtībā".

Upleja-Jegermane savu skepsi par krievu valodas saturu sabiedriskajā medijā pauda jau 2022. gadā. Viņas vērtējumā valsts iestādēm nav mandāta paplašināt krievu valodas klātbūtni.

Vēlāk, 2023. gadā, valodas jautājumu aktualizēja arī Nacionālās apvienības politiķi, paužot bažas, ka ar krievu valodas saturu tiekot šķelta sabiedrība.

LETA vēstīja, ka plašu interneta lietotāju kritiku 24. februārī izpelnījās "Lsm.lv" publicēts kārtējais "Cūku komikss", kurā kā cūkas bija attēloti Ukrainas kareivji, kas cīnās pret Krieviju. Cilvēki uzsvēruši, ka šāds saturs ir neatbilstošs publicēšanai, jo īpaši kara sākuma otrajā gadadienā.

Sākumā "Lsm.lv" redakcija tviterī uz citu lietotāju sašutumu atbildēja ar skaidrojumu, ka komiksam ir sava "cūku" izcelsmes leģenda, kas atrodama pie katra jaunākā komiksa. Tomēr vēlāk medija galvenā redaktore Marta Cerava atvainojās par to, ka portāls "nevietā un nelaikā izveidoja "Cūku komiksu" par karu Ukrainā", un publikācija no portāla tika izņemta.

Sabiedrisko mediju ombude Anda Rožukalne aģentūrai LETA atzina, ka ir uzsākusi vērtēt iespējamos ētikas pārkāpumus "Cūku komiksa" publikācijā. Viņasprāt, medija redakcija pietiekami nenovērtēja ievainojamas cilvēku grupas iespējamo aizskārumu.