Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Meža dienesta darbiniekiem varētu dot tiesības kontrolēt, vai mednieki nav reibumā

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

Zemkopības ministrija (ZM) rosina Valsts meža dienesta (VMD) amatpersonām piešķirt pilnvaras pārbaudīt alkohola koncentrāciju izelpā medniekiem, kuri medību laikā izmanto šaujamieroci, liecina Tiesību aktu portālā iesniegtie ZM grozījumi kārtībā, kādā nosaka alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu ietekmes pārbaudes.

Noteikumu projekta anotācijā teikts, ka patlaban, lai konstatētu alkoholisko, narkotisko vai psihotropo vielu iespējamo lietošanu medību laikā, VMD darbiniekiem ir jāpiesaista Valsts policijas (VP) darbinieki, taču VP piesaistīšana ir laikietilpīga un kavē operatīvu VMD amatpersonas rīcību.

Ministrijā uzsver, ka grozījumu pieņemšanas gadījumā tiktu nodrošināts efektīvāks uzraudzības process valsts pārvaldē, atslogojot VP darbu un radot apstākļus VMD operatīvākai rīcībai un pārkāpuma fiksēšanai.

Paredzēts, ka VMD attiecīgās funkcijas nodrošinās no esošā budžeta līdzekļiem.

Atbilstoši esošajai alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu ietekmes pārbaudes kārtībai iespējamo vielu ietekmi personai konstatē VP, pašvaldības policijas, ostas policijas, Valsts robežsardzes darbinieks, Civilās aviācijas aģentūras inspektors, Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku flotiles vienības amatpersona, kura veic krasta apsardzes funkcijas, vai Valsts probācijas dienesta amatpersona, veicot pārbaudi ar portatīvu mērierīci alkohola koncentrācijas noteikšanai izelpotajā gaisā, lai noskaidrotu, vai persona ir lietojusi alkoholu.

VMD ir valsts pārvaldes iestāde, kas atrodas zemkopības ministra padotībā. Dienests uzrauga meža apsaimniekošanu un izmantošanu, medības reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību un uzkrāj informāciju par mežu un tajā notikušo mežsaimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem.