Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Vāc parakstus par jaunas svētku dienas izveidi Latvijā

© unsplash.com

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Starptautiskās vīriešu dienas svinēšanu novembrī.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Nikolajs Bubenčikovs. Viņš skaidro, ka Starptautiskā vīriešu diena ir ikgadēji starptautiski svētki, ko atzīmē 19. novembrī. Pirmo reizi tā tika svinēta 1999. gadā Trinidādā un Tobāgo, pēc kā svētki guva atbalstu Austrālijā, Karību jūras reģionā, Ziemeļamerikā, Tuvajos Austrumos un Eiropā. Tagad to atzīmējot vairāki desmiti valstu.

Starptautiskās vīriešu dienas izveides mērķi esot pievērst uzmanību vīriešu dzimuma diskriminācijai un dzimumu nevienlīdzības problēmai. Bubenčikovs skaidro, ka svētku rīkotāji koncentrējas uz jebkura vecuma zēnu un vīriešu veselības saglabāšanu, un tiek uzsvērta vīriešu pozitīvā ietekme uz ģimeni un bērnu audzināšanu.

Starptautiskās vīriešu dienas kā atzīmējamas dienas ieviešana arī Latvijā pievērstu sabiedrības uzmanību vīriešu tiesību un to diskriminācijas problēmām veselības, ģimenes, izglītības, mediju un citās jomās, kā arī izceltu vīriešu sasniegumu pozitīvo ietekmi, pārliecināts idejas autors. Viņaprāt, pēdējos gados Starptautiskā vīriešu diena ir izaugusi līdz dažādiem publiskiem semināriem, pasākumiem skolās, radio un televīzijas programmām, miermīlīgām demonstrācijām un gājieniem, apaļajiem galdiem un mākslas izstādēm.