Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Par 75% palielināsies kompensējamo zāļu apmērs

© pexels.com

Veselības ministrija (VM) iesniegusi saskaņošanai rīkojuma projektu, kas paredz pārdalīt 1,7 miljonus eiro kompensējamo zāļu kompensāciju apmēra palielināšanai no 50% uz 75%.

Ministrija norāda, ka šobrīd iedzīvotāji nevar atļauties iegādāties visus vai daļu tiem nepieciešamo medikamentu un tas rada novēršamus hospitalizācijas gadījumus, izdevumus slimnīcās, novēršamu mirstību.

VM rīcībā esošie dati liecina, ka 28,4% iedzīvotāju aizvien pēdējos gados Latvijā izjutuši finansiālas grūtības, lai iegādātos ārsta izrakstītos kompensējamos medikamentus, savukārt 45,8% iedzīvotāju atzīst, ka bijuši spiesti iegādāties tikai daļu no kompensējamām zālēm, jo līdzmaksājuma summa par zālēm bijusi pārāk augsta. Arī interneta aptaujas liecinot, ka kompensējamo zāļu izmaksas Latvijā ir ļoti augstas un kompensējamo zāļu iegāde iedzīvotājiem veido salīdzinoši lielus izdevumus no kopējā ikdienas budžeta.

Zāļu patēriņa dati liecina, ka Latvijā biežāk sastopamajās zāļu grupās zāļu patēriņš ir mazāks nekā Lietuvā un Igaunijā, savukārt izdevumi par zāļu iegādi ir lielāki, kas norāda uz vidēji augstākām zāļu cenām iedzīvotājiem.

Rīkojums paredz apropriācijas pārdali 2024. gadam no budžeta resora programmas "Veselības aprūpes pasākumu īstenošana", lai nodrošinātu kompensācijas apmēra palielināšanu jau no šī gada 1. jūlija.