Jaunā Latvijas vēstniece Itālijā atklāj, ko apņemas paveikt jaunajā amatā

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Jaunā Latvijas vēstniece Itālijā Elita Gavele apņēmusies attīstīt abu valstu ekonomisko sadarbību viedās specializācijas nozarēs.

Kā aģentūrai LETA norādīja vēstniece, tas kalpos arī turpmākai Latvijas atpazīstamībai Itālijā un atbalsta sniegšanā tiem uzņēmējiem, kuri vēlas ienākt Itālijas tirgū. Gavele atzīmēja, ka tas ir 60 miljonu iedzīvotāju liels tirgus un Itālija ir pasaules rūpnieciski attīstītāko valstu valdību sadarbības foruma G7 dalībniece. Tāpat vēstniece iecerējusi uzsvērt, ka Latvija ir ģeopolitiski droša valsts un tajā ir investīcijām piemērota vide.

Savukārt kontekstā ar Krievijas izvērsto karu pret Ukrainu Gavele plāno uzturēt ciešu dialogu ar Itāliju, lai rūpētos par turpmāku visaptverošu atbalstu Ukrainai atbilstoši tās vajadzībām. Tā kā 2025. gadā Itālija organizēs Ukrainas rekonstrukcijai veltītu konferenci, kurā tiks spriests arī par Ukrainas integrāciju Eiropas Savienībā, vēstniece izmantos to kā platformu Latvijai, kur stāstīt par Latvijas ieguldījumu Ukrainas atbalstam.

Vēstniece uzsvēra, ka Latvija ir pateicīga par Latvijas ieguldījumu Latvijas, Baltijas valstu un NATO drošības stiprināšanā. Itāļu karavīri ir daļa no starptautiskā militārā kontingenta Ādažu bāzē. Ar Itāliju kā Latvijas stratēģisko partneri iecerēts arī stiprināt sadarbību drošības jomā.

Attiecībās ar Itāliju vēstniece par vienu no izaicinājumiem pieminēja tūrisma uz Latviju veicināšanu. Viņa atzīmēja, ka Itālija ir plaši pazīstams un populārs galamērķis Latvijas valstspiederīgajiem.

"Man kā Latvijas vēstniecei gribētos, lai Latvija caur mūsu valsts dažādām dimensijām - dabu, kultūru, gastronomiju, izklaides un sporta pasākumiem - kļūtu par pievilcīgu tūrisma galamērķi itāļu tūristiem. Un protams - jau esošo plašo kultūras saikņu tālāka uzturēšana un jaunu kontaktu veidošana būs mana darba nozīmīga sastāvdaļa," pauda vēstniece.

Jau rakstījām, ka Gavele karjeru diplomātiskajā dienestā sāka 1991. gadā Latvijas vēstniecībā Lietuvā. Viņa ir vadījusi Ārlietu ministrijas (ĀM) Informācijas departamentu, bijusi pirmā sekretāre Latvijas vēstniecībā Krievijā, padomniece ĀM Plānošanas grupā un Valsts sekretāra birojā, kā arī vadījusi bijušā ārlietu ministra Arta Pabrika (LA) biroju.

Gavele bijusi Latvijas vēstniece Gruzijā un nerezidējošā vēstniece Armēnijā. Pēc tam diplomāte pildīja Latvijas vēstnieka pienākumus Izraēlā. Vēstniece ieguvusi maģistra grādu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Svarīgākais