Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Sadalīs 4,6 miljonus eiro latviešu valodas apmācībām Ukrainas iedzīvotājiem

© Ģirts Ozoliņš/MN

Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) izsludinājis konkursu, kurā izraudzīsies latviešu valodas apmācību sniedzējus Ukrainas iedzīvotājiem Latvijā, aģentūru LETA informēja SIF pārstāve Ilze Sarkanābola.

Konkursa mērķis ir nodrošināt visos Latvijas reģionos bezmaksas latviešu valodas mācības pieaugušajiem Ukrainas iedzīvotājiem, tai skaitā arī nepilngadīgajiem ar iegūtu vidējo izglītību no "A1" līmeņa.

Īstenojot aizvadītā gada decembrī valdības apstiprināto Pasākumu plānu atbalsta sniegšanai Ukrainas civiliedzīvotājiem 2024.gadam, Ministru kabinets ir nolēmis pārdalīt 4,6 miljonus eiro latviešu valodas mācību nodrošināšanai Ukrainas iedzīvotājiem, kuri uzturas Latvijā.

Pieteikumus latviešu valodas apmācībām var iesniegt Valsts Izglītības Informācijas Sistēmā reģistrēta izglītības iestāde, neatkarīgi no tās juridiskā statusa vai iestādes veida, kas darbojas saliedētas sabiedrības attīstības, izglītības vai sociālās iekļaušanās jomā.

Sekmīgi kursu pabeigušajiem dalībniekiem pēc pieprasījuma būs jānodrošina iespēja kārtot valsts valodas prasmju pārbaudījumu. Latviešu valodas mācības var nodrošināt gan klātienē, gan attālināti, gan hibrīdmodelī.

Projekta izmaksu attiecināmības periods paredzēts no līguma par projekta īstenošanu noslēgšanas brīža līdz 30.novembrim, kad visām projekta aktivitātēm jābūt pabeigtām. Projektu pieteikumu iesniegšanas termiņš ir līdz 14.marta plkst.23.59.

Projektu pieteikumus izskatīs vērtēšanas komisija, kuras sastāvā ir pa diviem pārstāvjiem no Kultūras ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas un viens pārstāvis no Latviešu valodas aģentūras. Projektu pieteikumu vērtēšanai var tikt piesaistīti atklātā konkursā atlasīti neatkarīgi eksperti.

Kopš 2022.gada pavasara līdz 2023.gada nogalei latviešu valodas kursus apmeklēja 9556 cilvēki. Savukārt 2023.gadā SIF projektu konkursu ietvaros noslēdza līgumus ar 26 organizācijām, kuras nodrošināja latviešu valodas mācības visos Latvijas reģionos un tos apmeklēja 6049 cilvēki, no kuriem 4378 sekmīgi arī pabeidza.