Par bīstamu vielu izplatīšanu jaunietim Valmierā draud līdz 15 gadiem cietumā

© Pexels

Šī gada februāra sākumā Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas birojs, veicot pasākumus narkotisko un psihotropo vielu nelikumīgas aprites jomā, Valmieras pilsētā aizturēja 2006. gadā dzimušu jaunieti, pie kura tika atrasti un izņemti 6 grami marihuānas, kā arī 16 MDMA tabletes.

Saistībā ar notikušo, uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 253.1 panta 3. daļas, proti, par narkotisko vielu neatļautu glabāšanu realizācijas nolūkos, ja tā izdarīta lielā apmērā.

Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no pieciem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un probācijas uzraudzība uz laiku līdz trim gadiem.

Kā liecina informācija mājas lapā „Kids Health”, tad MDMA jeb tā saucamais ekstazī ir gan halucinogēna, gan stimulējoša narkotika. Tā liek lietotājiem izjust eiforiju un padara visas sajūtas daudz intensīvākas neatkarīgi no tā, vai tās ir labas vai sliktas. Narkotiku iedarbība parasti ilgst līdz 6 stundām.

Ekstazī palielina sirdsdarbības ātrumu un var izraisīt sausu muti, sakostus zobus, neskaidru redzi, drebuļus, svīšanu vai sliktu dūšu. Dažiem lietotājiem tas var likt justies nemierīgiem, apmulsušiem un paranoiskiem, piemēram, iedomājoties, ka viņiem kāds mēģina nodarīt pāri. Ekstazī var neagriezeniski bojāt smadzeņu šūnas, kas ir atbildīgas par domāšanu un atmiņu.

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.