Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam būs pienākums reģistrēt dzīvnieka pavairošanas faktu

© MN

Mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam būs pienākums reģistrēt dzīvnieka pavairošanas faktu, paredz trešdien Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē atbalstītais Zemkopības ministrijas (ZM) priekšlikums.

Pavairotājam būs jāizdara atzīme mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē.

Tāpat komisijas deputāti atbalstīja ZM sagatavoto priekšlikumu, kas nosaka Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) kontrolēt un uzraudzīt vietas, kur tiek pavairoti dzīvnieki.

Reizē ZM uzskata, ka ir jāveic grozījumi Veterinārmedicīnas likumā, lai papildinātu to ar veterinārās uzraudzības objektu jeb vietām, kur tiek pavairoti dzīvnieki, kā arī jāmaina citas normas, un šiem grozījumiem būtu jāstājas spēkā reizē ar grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā.

Grozījumu Dzīvnieku aizsardzības likumā mērķis ir uzlabot dzīvnieku labturības līmeni to turēšanā, pavairošanā un atsavināšanā, panākt dzīvnieku izsekojamību, vienlaikus aizsargājot potenciālos dzīvnieku pircējus un valstī mazinot ēnu ekonomiku dzīvnieku tirdzniecības jomā, kā arī uzlabot administratīvā pārkāpuma lietu izskatīšanu.

Dzīvnieku aizsardzības biedrības "Ķepu ķepā" vadītāja Gundega Bidere teica, ka šobrīd esošās prasības, kas attiecas uz visiem suņiem, pilda 30% suņu saimnieku. Savukārt 44% šķirnes suņu īpašnieku 2023.gadā ir reģistrējuši dzīvniekus. Viņasprāt, reģistrēšanās Lauksaimniecības datu centra reģistrā ir "diezgan smieklīga", jo jau šobrīd esošo regulējumu neievēro suņu īpašnieki.

Labdarības fonda "Sofi" pārstāve Inese Bāra pauda, ka bēdīgi, ka no likuma tika "izmests" dzīvnieku audzētāju un audzētavu jēdziens, jo viņas ieskatā, sāksies juceklis ar jēdzieniem un nebūs iespējams kontrolēt ne audzētājus, ne pavairotājus. Bāra uzskata, ka, atsakoties no audzētāju jēdziena, tiks pilnīgi iznīcināts plānotais dzīvnieku audzētāju kontroles mehānisms.

Deputāta Jāņa Grasberga (NA) ieskatā, jēdziens par pavairošanu ir plašāks un tas iekļauj abus.

ZM pārstāve uzsvēra, ka ar minētais priekšlikums nosaka to, ka jēdziens attieksies uz visiem mājas (istabas) dzīvnieku īpašniekiem un turētājiem, kuri audzē un pavairo. "Tu nevari pavairot, ja neaudzē," sacīja ministrijas pārstāve.

Tāpat komisija atbalstīja deputāta Grasberga priekšlikumu dubultot naudas sodu par mājas (istabas) dzīvnieku atsavināšanas noteikumu pārkāpšanu. Priekšlikums paredz, ka piemēro naudas sodu fiziskajai personai līdz četrdesmit četrām naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - no sešām līdz 84 naudas soda vienībām.

Priekšlikumus, kas attiecas uz savvaļas dzīvniekiem, un to sarakstu komisija plāno skatīt nākamnedēļ.